Compania rusa Gazprom a anuntat marti ca a instituit o celula speciala in ale carei atribuitii intra intreruperea furnizarii de gaze catre Ucraina incepand cu 1 ianuarie, daca Kievul nu ramburseaza pana atunci datoriile in valoare de peste doua miliarde de dolari.

"Gazprom a format incepand de azi (marti - n.r.) un stat-major al operatiunilor. Acest stat-major al operatiunilor a inceput deja activitatea pregatitoare in vederea intreruperii gazului destinat Ucrainei", a anuntat directorul Gazprom, Aleksei Miller, potrivit NewsIn.

El a confirmat ca intentioneaza sa intrerupa furnizarea de gaz catre Ucraina incepand de la 1 ianuarie, daca Kievul nu ramburseaza Gazpromului o datorie de doua miliarde de dolari reprezentand plata pentru livrarile din noiembrie si decembrie, precum si penalizari pentru intarzierea platilor.

"De-acum numaram orele. Daca Ucraina nu isi achita datoria inainte de sfarsitul zilei de 31 decembrie, Gazprom nu va avea niciun motiv sa mai livreze gaze Ucrainei", a subliniat inca o data Aleksei Miller.

"Speram ca Ucraina isi va plati intreaga datorie si va semna un contract pentru 2009", a mai spus Miller.

Purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov, declarase sambata ca exista "o sansa din doua" ca problema cu Kievul sa fie reglementata inainte de 1 ianuarie.

Europenii urmaresc cu interes acest dosar, pentru ca 80% din gazele pe care le primesc din Rusia tranziteaza Ucraina.

In timpul unui conflict precedent, in ianuarie 2006, au fost perturbate livrarile catre Europa, iar Moscova a acuzat Kievul ca sustrage din gazul european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.