Ministrii de externe din UE se vor intalni marti la Paris in reuniune de urgenta, pentru a discuta despre modalitatile de rezolvare a conflictului dintre Israel si Hamas, a anuntat luni Ministerul francez de Externe, relateaza AFP.

"Ministrii vor discuta despre contributia UE la rezolvarea crizei actuale, in legatura cu eforturile comunitatii internationale, mai ales ale secretarului general al ONU", a spus ministerul.

Reuniunea va incepe la 17.30 GMT (19.30, ora Romaniei) si va fi urmata de un dineu de lucru. La discutii va participa si Javier Solana. Sedinta de astazi va fi prezidata de Franta, care detine inca presedintia UE. Joi, mandatul ii va fi predat Cehiei.

Parisul a spus luni ca UE este gata sa trimita ajutor umanitar populatiei din Gaza. "Franta si UE, care sunt deja principalii sustinatori in termeni umanitari si economici ai populatiei din Gaza, sunt gata sa intensifice ajutorul", a spus Ministerul francez de Externe, potrivit NewsIn.

Insa Franta a reafirmat ca prioritatea trebuie sa fie revenirea la armistitiul dintre Israel si Hamas, care a expirat la 19 decembrie.

"Prioritatea noastra este oprirea violentelor si revenirea la armistitiu. Aceasta este cererea exprimata de presedintia Consiliului UE de la expirarea armistitiului", a spus un purtator de cuvant.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a discutat telefonic cu omologul sau egiptean Hosni Mubarak despre "modalitatile de iesire din criza".

O sursa a spus ca ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, incearca sa negocieze un armistitiu umanitar in Gaza, pentru a se permite furnizarea de ajutor medical, potrivit Reuters.

Capitalele europene sunt socate de numarul mare de victime. "Suntem indignati de continuarea violentelor in Gaza si reiteram apelul catre Israel si Hamas pentru o incetare imediata a focului", a spus un purtator de cuvant al premierului britanic. Germania a invinovatit deschis Hamasul pentru violente. "Hamasul a rupt unilateral acordul de incetare a focului", a spus purtatorul de cuvant Thomas Steg. El a precizat ca Israelul are dreptul legitim de a-si proteja poporul.

"Daca tirurile criminale impotriva Israelului si cetatenilor sai nu se opresc, atunci Israelul va recurge la toate mijloacele si toate genurile de actiuni legale pentru ca inamicul sa puna capat agresiunilor sale ilegale", a declarat ministrul israelian al apararii, Ehud Barak. Doi civili au fost ucisi in Israel de tiruri din Gaza, de la inceputul raidurilor israeliene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.