Franta vrea un raspuns european privind prizonierii din controversatul centru de detentie american. Franta vrea sa ofere un cadou noului presedinte Barack Obama, pentru debutul mandatului sau - un raspuns concertat european, privind primirea de prizonieri de la Guantanamo in Europa.

Desi presedintia franceza a Uniunii Europene isi numara ultimele clipe, presedintele Nicolas Sarkozy incearca sa ii convinga pe liderii europeni sa accepte primirea de prizonieri de la Guantanamo in Europa.

Ca si in cazul celorlalte propuneri din perioada presedintiei franceze a UE, Sarkozy doreste si la acest capitol un „raspuns concertat”, rezultat in urma unor „consultari” la nivel comunitar. Numai ca mai multe tari ale UE isi exprima rezerva fata de propunerea in cauza.

Olanda si Danemarca au anuntat deja ca nu vor primi prizonieri, iar Suedia sustine ca responsabilitatea detinutilor revine Statelor Unite.

In schimb, Portugalia spune ca este dispusa sa ajute noua administratie americana in proiectul de inchidere a centrului de la Guantanamo, prin primirea de prizonieri, cerand si altor tari europene sa faca acest lucru.
La randul sau, Germania sustine ca ar putea primi prizonieri de la Guantanamo, dar pune conditia ca actiunea sa aiba loc dupa incheierea mandatului lui George W. Bush, la 20 ianuarie, si in cadrul unei actiuni concertate, alaturi de alte tari europene.

Potrivit lui Thomas Steg, purtator de cuvant al Guvernului german, Statele Unite nu pot pune conditii pentru ce se va intampla cu acesti prizonieri odata transferati in tari europene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.