Romania va exercita, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2009, Presedintia-in-Exercitiu (PiE) a Initiativei Central Europene (ICE), anunta Ministerul Afacerilo Externe, intr-un comunicat de presa.

Romania exercita pentru prima data Presedintia ICE de la dobandirea statutului de membru al Initiativei, in 1996. 2009 este anul in care ICE aniverseaza 20 de ani de existenta.

Mandatul de PiE ICE constituie o noua oportunitate de crestere a profilului regional al Romaniei, dupa mandatele de Presedintie-in-Exercitiu a SEECP (2004-2005) si OCEMN (2005-2006), precum si dupa gazduirea Mesei Regionale a Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est (2006).

In exercitarea mandatului de PiE ICE, Romania isi va manifesta disponibilitatea de a-si asuma responsabilitati sporite, la nivel operational, pe dimensiunea cooperarii regionale, domeniu important pentru sustinerea apropierii de UE a statelor est si sud-est europene.

Totodata, Romania va actiona pentru consolidarea cooperarii dintre statele membre si nemembre UE, in vederea facilitarii transferului de know-how si acordarea de asistenta punctuala in domenii relevante relatiei cu UE. In acest sens, va sustine valorificarea oportunitatilor oferite de ICE, transpuse in proiecte concrete.

De asemenea, vor fi sprijinite instrumentele care pun in valoare capacitatea operationala a ICE si potentialul in materie de proiecte/programe de cooperare (Know-How Exchange Program, Secretariatului ICE pentru proiecte UE, Fondului special privind clima si protectia mediului, Trust Fund din cadrul BERD/Londra). Printre domeniile care vor fi incurajate se numara: cooperarea transfrontaliera, transporturile, economia, turismul, agricultura.

Romania va actiona pentru consolidarea rolului ICE de partener la programele UE si sporirea vizibilitatii proiectelor ICE la nivelul Comisiei Europene. PiE romana va avea in vedere actiuni la nivel guvernamental si parlamentar.

Informatii suplimentare cu privire la Initiativa Central Europeana si conceptul exercitarii de catre Romania a Presedintiei-in-Exercitiu a ICE sunt disponibile in anexa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.