La 50 de ani de la triumful revolutiei cubaneze si la mai mult de 40 de ani de la moartea sa, Che Guevara ramane un simbol omniprezent in Cuba si mai ales in Santa Clara, unde memorialul sau atrage anual mii de turisti.

La Santa Clara, unde a avut loc cea mai cunoscuta batalie a revolutiei, se afla memorialul cu ramasitele argentinianului, repatriate in 1997 din Bolivia, unde Che a fost ucis in 1967 incercand sa exporte revolutia marxista.

Fiu al unor aristocrati saraciti, cel mai mare dintre cei cinci copii, Ernesto Guevara de La Serna s-a nascut la 14 iunie 1928 la Rosario, in Argentina. Copilaria i-a fost marcata de violente crize de astm, dar si de pasiunea pentru sah si rugby.

Student la medicina, in 1951 pleaca impreuna cu prietenul sau Alberto Granado, pe o motocicleta Norton 500, sa descopere continentul sud-american, tinand un jurnal pe parcursul calatoriei. In iulie 1955 il intalneste in Mexic pe Raul Castro, apoi pe Fidel, amnistiat si exilat dupa asaltul ratat din Cuba. De asemenea, o intalneste pe Hilda Gadea, marxista peruana, care ii va deveni sotie si cu care va avea o fata, Hilda Beatriz.

La 28 de ani, argentinianul se alatura unui grup de gherila cubanez, cu Fidel in frunte, care debarca in 1956 in Cuba si lanseaza actiunile in forta care il vor aduce la putere doi ani mai tarziu. Ernesto devine un lider militar necrutator, executand cu mana sa tradatorii si spionii. Marxist-leninist convins, "modelele" sovietic si chinez ii induc ideea ca "speranta este in Est". Che preia orasul strategic Santa Clara in 1958 si astfel ii deschide portile Havanei lui Fidel, in ianuarie 1959.

Barba sa, bereta si trabucurile incep sa atraga fotografii. Timp de sase luni, in fruntea tribunalelor revolutionare, conduce plutoane de executie care ucid circa 500 de sustinatori ai fostului regim. Che vrea sa extinde radicalizarea revolutiei spre Moscova, unde se intalneste cu Hrusciov in octombrie 1960, si spre Beijing, unde este primit de Mao Te Dung. Dupa asaltul ratat din Golful Porcilor, in timpul crizei din octombrie 1962, Guevara are un rol activ in instalarea rachetelor nucleare sovietice in Cuba si impartaseste furia lui Fidel dupa ce Hrusciov da inapoi.

Rezultatele dezastruoase ale lui Che in functii economice il fac pe Fidel sa-i incredinteze misiuni diplomatice. Astfel, urca la tribuna ONU in decembrie 1964 unde tine un discurs revolutionar, ce anunta activismul cubanez in favoarea tarilor din lumea a treia. Se distanteaza de Moscova in februarie 1965 intr-un discurs in Alger, unde acuza URSS de complicitate cu "exploatarea imperialista", opunandu-se "coexistentei pasnice". Che, suspectat de Moscova de "maoism" incepe sa-l stanjeneasca pe Fidel. La 3 octombrie 1965, liderul cubanez prezintao scrisoare in care Che il anunta ca demisioneaza, renunta la cetatenia cubaneza si pleaca in strainatate. O lasa in urma pe cea de a doua sotie, Aleida, si pe cei patru copii.

Dupa o scurta revenire in Cuba in 1966 si o gherila ratata in Congo, pleaca din nou sa declanseze "incendiul revolutionar", in Bolivia, pentru a-l propaga pe intregul continent sud-american. Aflat in colimatorul CIA si al armatei boliviene, este capturat la 8 octombrie 1967 si executat a doua zi.

A-l vorbi de rau pe Che este un sacrilegiu pe insula comunista si mai ales in Santa Clara. Guillermo Farinas Hernandez, care a stat mai multi ani in inchisoare, cunoaste foarte bine acest lucru,. "Revolutia a facut din Che un sfant si i-a exagerat rolul in lupta din Santa Clara", a spus jurnalistul, disident, pe care autoritatile il acuza ca este platit de SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.