Mii de persoane au manifestat duminica in intreaga Europa impotriva raidurilor israeliene din Fasia Gaza, soldate cu peste 300 de morti incepand de sambata.

De la Londra la Paris, de la Madrid la Copenhaga si Istanbul, oamenii au iesit in strada pentru a condamna operatiunea lansata sambata, cea mai violenta de la ocuparea teritoriilor palestiniene de catre Israel in 1967, arata NewsIn.

La Londra, aproape 700 de persoane, potrivit politiei, si 3.000, potrivit estimarilor organizatorilor, s-au adunat in fata ambasadei Israelului, iar zece persoane au fost arestate pentru "tulburarea ordinii publice", dupa trei ore de proteste. Protestatarii aveau drapele ale Autoritatii palestiniene si pancarte pe care era scris "Holocaust in Fasia Gaza" si "Nu pace, nu dreptate".

O noua manifestatie este programata pentru luni, la ora locala 16.00, in fata ambasadei Israelului din Londra, la apelul asociatiei "Campania de solidaritate pentru Palestina".

La Paris, in cartierul in care traiesc multe persoane de origine magrebiana circa 1.300 de persoane, potrivit politiei, au iesit in strada, agitand pancarte pe care scria "Opriti masacrarea nevinovatilor". Tot la Paris, 150 de persoane, potrivit politiei, 300, potrivit organizatorilor, s-au adunat in Piata Etoile, scandand "Israelul terorist, Europa complice", sau "Holocaust in Fasia Gaza".

La Madrid, intre 500 si 1.000 de persoane au protestat in fata ambasadei Israelului, la apelul asociatiei "Pace acum". "Nu holocaustului palestinian!", se putea citi pe pancarte.

In Danemarca, 700 de persoane, potrivit politiei, 2.000 potrivit organizatorilor, au protestat la apelul mai multor organizatii musulmane daneze, in fata ambasadei Israelului. O persoana, care nu facea parte din grupurile organizatoare, a fost arestata pentru ca a aruncat un cocteil Molotov in directia politiei. Aproape 300 de persoane s-au adunat si in orasul Aarhus. Cu o zi inainte, circa 1.000 de persoane au organizat un mars la Stockholm, la apelul Uniunii islamice din Suedia.

La Istanbul, sute de oameni au scandat slogane precum "Sionismul va fi invins, rezistenta palestiniana va invinge", in fata moscheii Beyazit, in centrul istoric al orasului, la apelul organizatiilor islamiste.

In piata Taksim, principala esplanada a orasului turc, un portret al premierului israelian Ehud Olmert a fost stropit cu vopsea rosie, in timp ce militanti comunisti depuneau o jerba in fata consulatului Israelului, potrivit agentiei Anatolia. Sute de manifestanti au protestat si in fata ambasadei Israelului din Ankara, aruncand cu pantofi in cladire, potrivit unor imagini difuzate de canalele de televiziune. Mii de persoane au manifestat duminica si in alte orase din Turcia.

La Roma, circa 200 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la un protest in piata Navone, pentru a cere guvernului italian sa "blocheze acordurile economice si militare" cu Israelul. Manifestantii au denuntat "epurarea etnica si terorismul statului israelian", potrivit agentiei Ansa.

Israelul a continuat duminica raidurile aeriene asupra Fasiei Gaza si a ordonat mobilizarea a mii de rezervisti, in vederea unei eventuale ofensive terestre. Atacurile vizeaza miscarea Hamas, care detine controlul in Fasia Gaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.