Un sfert din gazul consumat in Uniunea Europeana este cumparat din Rusia si transportat prin Ucraina, ceea ce face ca dezacordul dintre cele doua tari in acest domeniu sa fie deosebit de important pentru europeni

Uniunea Europeana importa 57% din gazul natural pe care il foloseste. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), 41% din aceste importuri provin din Rusia (reprezentand 24% din consumul total european), 21% din Norvegia (15% din consumul total) si 18% din Algeria (11% din consumul total).

In 2007, UE a consumat 505 miliarde de metri cubi de gaze, cifra in scadere cu 1,5% fata de anul precedent, potrivit Eurogas, federatia europeana a industriei gazului. Cei mai mari consumatori sunt Marea Britanie, Germania si Italia, informeaza NewsIn.

In 2005, gazul natural a reprezentat circa 25% din consumul energetic al UE, fata de 37% cat a reprezentat petrolul, 18% carbunele si 14,3% energia nucleara.

Intre 2005 si 2030, consumul european de gaz ar trebui sa creasca cu 43%, prevede Eurogas.
Productia interna a Europei reprezinta 60% din cerere, incluzand-o pe cea a Norvegiei. Insa productia europeana de gaz scade de la an la an, in special a Marii Britanii, principala tara UE producatoare, alaturi de Olanda. In total, productia UE nu va mai reprezenta decat o treime din consumul sau in 2020 si un sfert in 2030, potrivit aceleiasi surse.

In consecinta, dependenta UE de importurile de gaz si in special de gazul din Rusia nu inceteaza sa creasca.

Dezvoltarea rapida a pietei de gaz natural lichefiat reprezinta o sursa de diversificare a aprovizionarilor, pentru ca permite transportul pe cale maritima. In 2007, importurile de gaz natural lichefiat au reprezentat aproape 13% din totalul nevoilor de gaz europene, principalii furnizori fiind Algeria, Libia, Qatar si Nigeria. Gazul natural lichefiat ar putea ajunge sa reprezinte un sfert din aprovizionarea energetica a Uniunii, pe termen lung, precizeaza AIE in raportul sau pe 2008 privind piata gazului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.