France Presse prezinta lista cu personalitatile care au murit anul acesta, printre care Suharto, Bronislaw Geremek, Paul Newman, Miriam Makeba sau Aleksandr Soljenitin

POLITICA

- Haji Mohamed Suharto, 86 ani, fost presedinte indonezian - 27 ianuarie. "Parintele dezvoltarii Indoneziei" era acuzat ca a fost cel mai corupt lider din lume. Responsabil pentru o represiune anticomunista soldata cu 500.000-1.000.000 de morti (1965-1966), fostul dictator, alungat de la putere in 1998, a reusit sa scape de justitie
- Georges Habache, 82 ani, fondatorul Frontului Popular de Eliberare a Palestinei - 26 ianuarie
- Raul Reyes, 59 ani, numarul doi al FARC - 1 martie
- Manuel Marulanda, alias `Tirofijo`, 79 ani, fondatorul FARC - 26 martie
- Vo Van Kiet, 90 ani, fost premier vietnamez - 11 iunie
- Bronislaw Geremek, 76 ani, personalitate a opozitiei anticomuniste poloneze si fost ministru de externe - 13 iulie
- Fred Sinowatz, 79 ani, fost cancelar austriac - 11 august
- Levy Mwanawasa, 59 ani, fost presedinte al Zimbabwe - 19 august
- Hua Guofeng, 87 ani, fost numar unu al Partidului Comunist chinez si succesorul lui Mao Tze-tung la conducerea Chinei in 1976 - 20 august
- Madelyn Dunham, 86 ani, bunica presedintelui ales american Barack Obama - 3 noiembrie

CINEMA

- Heath Ledger, 28 ani, actor australian - 22 ianuarie
- Richard Widmark, 93 ani, actor american - 26 martie
- Dith Pran, 65 ani, cambodgian a carui poveste a inspirat filmul "Campurile mortii" - 30 martie
- Jules Dassin, 96 ani, cineast american - 31 martie. A explorat toate genurile celei de a saptea arte. Victima a maccarthy-smului, a parasit tara in 1950 si s-a instalat in Grecia, unde a actionat impotriva dictaturii coloneilor. Autorul filmului "Niciodata duminica" era tatal cantaretului Joe Dassin, care a murit in 1980.
- Charlton Heston, 84 ani, actor american - 5 aprilie. A devenit celebru in filme ca "Ben Hur" - care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun actor in 1959 - si "Cele zece porunci". Militant antiavort, sustinator al dreptului la portarma, el a suferit de Alzheimer
- Dino Risi, 91 ani, cineast italian - 7 iunie
- Randa Chahal Sabbag, 54 ani, realizatoare libaneza - 26 august
- Paul Newman, 83 ani, actor american - 27 septembrie. Casatorit de 50 de ani cu actrita Joanne Woodward, era foarte apreciat pentru talentul sau actoricesc si activitatea umanitara. In afara de drepturile civice, dezarmarea nucleara si ajutarea copiilor bolnavi de cancer, el milita impotriva drogurilor si alcoolului in randul tinerilor.
- Youssef Chahine, 82 ani, cineast egiptean - 27 iulie. Nascut in Alexandria cosmopolita, a produs o opera intimista si angajata politic. Avand Egiptul drept fundal, a transpus in opera ideile sale de stanga si antiislamiste. Opera sa i-a adus in 1997 premiul la Cannes, dupa Ursul de argint la Berlin

MUZICA, DANS

- Ivan Rebroff, 76 ani, cantaret australian - 27 februarie
- Isaac Hayes, 65 ani, legenda americana a muzicii soul - 10 august
- Mauricio Kagel, 76 ani, compozitor germano-argentinian - 18 septembrie
- Miriam Makeba, cantareata sud-africana - 10 noiembrie. A fost un simbol al luptei anti-apartheid. "Mama Africa" a fost prima femeie de culoare care a primit un Grammy, in 1965.
LITERATURA, MEDIA, ISTORIE
- Arthur C. Clarke, 90 ani, scriitor britanic de SF - 19 martie
- Aime Cesaire, 94 ani, scriitor originar din Martinica - 17 aprilie
- Tchinghiz Aitmatov, 79 ani, scriitor kirghiz - 10 iunie
- Aleksandr Soljenitin, 89 ani, scriitor rus - 4 august. Scriitorul rus a vorbit despre sistemul concentrationist sovietic in "O zi din viata lui Ivan Denisovici", "Primul cerc" si "Arhipelagul Gulag". Laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1970, i-a fost retrasa cetatenia sovietica in 1974 si a fost expulzat din URSS. A trait in Germania, Elvetia si in SUA, inainte de a reveni in Rusia in 1994, dupa caderea URSS.
- Mahmoud Darwich, 67 ani, poet palestinian - 9 august
- Michael Crichton, 66 ani, scriitor american - 5 noiembrie

ARTE FRUMOASE, FOTOGRAFIE, MODA

- Robert Rauschenberg, 82 ani, pictor, sculptor si compozitor american - 13 mai. Urmasul american al lui Marcel Duchamp a marcat, in anii '50, tranzitia de la expresionismul abstract la "pop-art". Este unul dintre cei mai bine cotati artisti pe piata artei contemporane
- Yves Saint-Laurent, 71 ani, designer francez

SPORT

- Sir Edmund Hillary, 88 ani, alpinist neozeelandez, prima persoana care a cucerit varful Everest - 11 ianuarie
- Bobby Fischer, 64 de ani, campion american la sah - 18 ianuarie

RELIGIE

-Aleksei al II-lea, patriarhul Moscovei si al tuturor rusilor - 5 decembrie.

STIINTA

- George Emil Palade, in varsta de 95 de ani, om de stiinta de origine romana, care a primit premiul Nobel pentru medicina in 1974, a murit la 7 octombrie, in California.
Biologul si medicul american de origine romana George Emil Palade s-a nascut la Iasi in 19 noiembrie 1912. A facut studiile liceale la Buzau si a absolvit Facultatea de Medicina in 1936, la Bucuresti.
Intre perioada 1936-1938 este, succesiv, asistent, sef de lucrari si conferentiar la Institutul de Anatomie din Bucuresti, studiind in acest timp anatomia patologica si medicina interna cu profesorul M. Gh. Lupu. A obtinut titlul de doctor in medicina cu teza "Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie si fiziologie comparativa", in anul 1940.
Dupa sase ani a fost invitat ca "Visiting Investigator" de Institutul Rockefeller din New York, unde a devenit asistent, apoi membru asociat, membru titular, sef al Laboratorului de biologie celulara, in 1956, si profesor de biologie. Din anul 1972 a condus catedra de Biologie celulara a Universitatii Yale din New York.
Emil Palade a fost un deschizator de drumuri prin descoperirile sale in domeniul biologiei moleculare, iar in octombrie 1974, Academia Suedeza i-a conferit, alaturi de Albert Claude si Cristian de Duve, Premiul Nobel pentru Medicina, cea mai inalta distinctie stiintifica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.