Rusia a intrat furtunos in 2008 pe scena mondiala, facand legea in Georgia si razbunandu-se pe umilintele postsovietice, dar incheie anul confuza, in conditiile crizei financiare mondiale, relateaza AFP.
In dimineata zilei de 8 august, tancuri, blindate usoare si transportoare de trupe ruse au intrat masiv in Osetia de Sud, la cateva ore de la declansarea unei ofensive georgiene ce viza recuperarea acestui teritoriu separatist prorus. In cinci zile, armata rusa inversa raportul de forte pe teren, invadand o mare parte a teritoriului georgian si mergand pina la portile capitalei Tbilisi, potrivit NewsIn.

Imagini inedite de la interventia sovietica din Praga sau din Afganistan au aparut in presa din lumea intreaga - cea a unor soldati rusi triumfatori, agitand steaguri de pe tancuri si camioane si strigand "Tbilisi! Tbilisi!". "Pentru prima data de la caderea URSS in 1991, Rusia a recurs la fortele militare in afara frontierelor sale. Occidentul nu a putut nici preveni, nici impiedica acest razboi", explica Maria Lipman, analist la centrul Carnegie din Moscova.

Moscova, care de luni de zile ridicase tonul impotriva extinderii NATIO spre frontierelor sale, impotriva proiectului scutului american antiracheta sau a independentei Kosovo, a sfarsit prin a prefera faptele cuvintelor si a aratat ca nu se da inlaturi de la nimic pentru a-si apara interesele.

"Pentru prima data, Rusia a actionat fara a tine cont de reactiile externe, un factor care inainte o influenta in deciziile sale", spune Fedor Lukianov, redactorul-sef al revistei "Rusia in politica mondiala".

In acelasi mod, presedintele Vladimir Putin a orchestrat magistral "succesiunea" sa, obtinand alegerea lui Dmitri Medvedev la Kremlin si preluand functia de premier, fara sa-i pese de ce vor spune occidentalii. "Pentru el, totul era sa ramana la conducere", subliniaza Lukianov.

Ofensiva rusa, insotita de o puternica intensificare a sentimentului national in conditiile victoriei asupra unui aliat al SUA, a alimentat in schimb toate suspiciunile din Occident, unde teama de "excese", de imperialismul rus a ramas vie. "Fiecare manifestare a independentei Rusiei readuce vechi fobii. '"Rusia expansionista' impotriva micilor popoare care vor sa fie libere- acest cliseu nu a disparut", subliniaza Lukianov.

Mai multi oficiali occidentali au vorbit atunci de spectrul unui scenariu "oset" in alte regiuni din fosta URSS, mai ales in Crimeea, cedata Ucrainei in 1954, dar care gazduieste Flota rusa de la Marea Neagra.

Pentru ego-ul rus, euforia provocata de victoria din Georgia s-a adaugat mai multor titluri foarte mediatizate lunile precedente: campioana mondiala la hochei pe gheata, victoria la Eurovision, accederea in semifinala EURO 2008...si chiar Miss World. Insa, in timp ce Rusia parea deasupra tuturor in august, in toamna a aparut criza financiara internationala si caderea pretului hidrocarburantilor, principala sa sursa de venit.

Dupa ce ajunsese la 7-8%, cresterea rusa a incetinit brusc, unii incepand chiar sa vorbeasca despre recesiune, chiar daca guvernul preconizeaza o crestere de pana la 3% in 2009. Investitorii straini au luat distanta, rubla scade si robinetul creditului se strange, existand temeri legate de probleme pe plan social in 2009 din cauze economice.

Visul Georgiei, razbunarea Rusiei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.