Parlamentul irakian autorizeaza Guvernul sa semneze acordurile privitoare la prezenta in tara a trupelor straine altele decat americane, adica inclusiv a celor romane, dupa 31 decembrie, cand expira mandatul ONU, relateaza AFP.

Votul a avut loc imediat dupa acceptarea demisiei presedintelui Parlamentului, Mahmud Machhadani.
Majoritatea deputatilor au votat rezolutia ce permite de acum guvernului sa gestioneze direct chestiuena prezentei trupelor coalitiei, cu exceptia celor americane, cu guvernele tarilor respective, potrivit unei surse parlamentare.

Parlamentul isi va relua lucrarile la 9 ianuarie.

Presedintele Parlamentului irakian, Mahmud Machhadani, sunnit, a anuntat anterior ca demisioneaza, punand capat unei crize care compromitea viitorul prezentei in Irak a trupelor straine nonamericane, cu o saptamana inainte de finalul mandatului ONU.

"Anunt ca demisionez din functia de presedinte al Parlamentului, in interesul general", a anuntat el in sedinta plenara, provocand aplauze din partea deputatilor.

Viitorul prezentei in Irak dupa 31 decembrie 2008 a trupelor straine altele decat cele americane, inclusiv al celor romane, a fost serios compromis luni din cauza unei crize parlamentare fara precedent la Bagdad.
"Parlamentul, care trebuia initial sa-si incheie lucrarile luni, se va reuni din nou marti la ora 14.00 (13.00, ora Romaniei). Viitorul fortelor straine nu va fi dezbatut decat dupa reglementarea chestiunii legate de soarta presedintelui Parlamentului, Mahmoud Machhadani", declara luni pentru AFP seicul Jamal al-Butih, liderul grupului parlamentar Lista Nationala Irakiana (laica). "Criza a ajuns la punctul sau culminant, pentru ca majoritatea deputatilor irakieni vor demiterea lui Machhadani, care i-a jignit saptamana trecuta", a spus seicul.

Conflictul legat de Mashhadani, medic sunnit care a devenit in 2006 presedintele Parlamentului, a blocat orice progres in privinta legii ce trebuie sa mandateze Guvernul irakian sa incheie acorduri pentru mentinerea trupelor din Marea Britanie, Australia, Romania, Estonia, El Salvador si NATO. Aceste trupe asteaptau finalizarea unui nou aranjament care sa le furnizeze baza legala a prezentei in Irak, dupa expirarea mandatului ONU in 31 decembrie si pe care organizatia a anuntat deja ca nu il va prelungi.
Sambata, Parlamentul respinsese un proiect de lege care le-ar fi permis acestor militari sa desfasoare operatiuni de lupta pana la sfarsitul lunii mai si sa ramana in Irak pana la sfarsitul lunii iulie.

In ceea ce priveste Romania, camerele reunite ale Parlamentului au adoptat luni o hotarare prin care este aprobata mentinerea prezentei militarilor romani in teatrele de operatiuni din Irak in anul 2009, asa cum solicitase presedintele Traian Basescu intr-o scrisoare adresata forului legislativ.

Proiectul de hotarare a Parlamentului a fost adoptat fara voturi impotriva si cu 46 de abtineri din partea grupului parlamentar al PNL. Liberalul Teodor Melescanu a afirmat ca pozitia partidului sau se datoreaza absentei unui acord scris cu partea irakiana referitor la conditiile in care militarii romani isi vor desfasura activitatea.

Ministrul apararii Teodor Melescanu declara la 17 decembrie ca o delegatie condusa de un oficial din cadrul Ministerului de Externe va merge saptamana aceasta in Irak pentru a negocia un acord bilateral cu partea irakiana privind ramanerea trupelor romane pana la 31 mai sau cel mai tarziu 31 iulie 2009. Ministrul Melescanu a mai spus ca asteapta in perioada urmatoare o invitatie speciala "ferma" privind ramanerea trupelor romanesti in Irak, in care sa se precizeze si misiunile concrete pe care le vor avea de indeplinit fortele armatei romane. Totodata, Melescanu a spus ca partea irakiana si-a manifestat "in principiu" dorinta ca armata romana sa mai ramana in Irak fara ca militarii sa mai aiba sarcini combatante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.