Sase state europene ar putea sa gazduiasca detinuti de la inchisoarea americana Guantanamo, din Cuba, un gest de bunavointa fata de viitorul presedinte Barack Obama, care a pledat in repetate randuri pentru inchiderea inchisorii, scrie cotidianul american Washington Post.

Citand oficiali europeni si diplomati americani, Washington Post afirma ca liderii europeni au contactat echipa presedintelui Obama, pentru a vedea care ar fi raspunsul la o asemenea sugestie, relateaza NewsIn. Consilierii lui Obama au raspuns ca pot discuta aceasta problema numai dupa investitura lui Obama, la 20 ianuarie 2009.

In prezent, la Guantanamo sunt 250 de detinuti, printre care Khalid Sheikh Mohammed, acuzat ca a fost "creierul" atentatelor de la 11 septembrie 2001. Centrul de detentie a devenit un simbol al tehnicilor agresive de interogare, din cauza carora Statele Unite au fost acuzate de tortura.

Oficiali europeni au declarat ca mai multe guverne din Uniune analizeaza conditiile in care ar putea fi transferati in Europa majoritatea celor 60 de detinuti despre care autoritatile americane au stabilit ca nu au statut de inamic combatant si prezinta un grad de periculozitate mai redus. Pentagonul nu a anuntat cine sunt cei 60, dar potrivit unui studiu al Brookings Institution de saptamana trecuta, grupul i-ar include pe chinezii uiguri si detinuti din Yemen, Tunisia, Algeria, Uzbekistan, Irak, Arabia Saudita, Egipt, Libia si teritoriile palestiniene. Armata americana nu mai are la Guantanamo detinuti cu cetatenia vreunei tari europene.

Pana in prezent, numai Germania si Portugalia au confirmat public ca analizeaza posibilitatea de a gazdui detinuti de la Guantanamo, scrie Washington Post.

Thomas Steg, purtator de cuvant al Guvernului german, a subliniat ca Statele Unite nu pot pune conditii pentru ce se va intampla cu acesti detinuti odata transferati in tari europene. El a mai spus ca toate cele 27 de state membre trebuie sa discute problema, iar unele tari, precum Danemarca, au semnalat deja ca nu vor sa accepte detinuti, argumentand ca ei sunt exclusiv responsabilitatea Statelor Unite.

Ministrul de externe portughez Luis Amado, care a avut initiativa ca UE sa accepte detinuti pentru a ajuta la inchiderea Guantanamo, a declarat pentru Washington Post ca planuieste sa ridice problema la reuniunea ministrilor europeni de externe din 26 ianuarie. El a adaugat ca a mai ridicat problema in urma cu sapte luni, dar unele tari s-au opus, pentru ca nu doreau sa acorde asistenta administratiei Bush.

In schimbul gazduirii detinutilor, europenii vor garantii ca Guantanamo va fi intr-adevar inchis si acceptarea unui set comun de principii juridice in lupta impotriva terorismului, inclusiv principii privind tratamentul suspectilor, spun oficiali europeni citati de cotidianul american. O alta conditie este ca Statele Unite sa fie de acord sa transfere pe teritoriul lor un grup detinuti, inainte ca europenii sa isi asume angajamente similare.

In timpul campaniei prezidentiale, Barack Obama a pledat pentru inchiderea inchisorii. Mai mult, in 18 decembrie, secretarul apararii Robert Gates, care isi va pastra functia si in noua administratie, a cerut Pentagonului sa pregateasca un plan pentru inchiderea Guantanamo. Planul se va referi la conditiile "necesare pentru inchiderea (centrului - n.red.) si pentru scoaterea detinutilor din acest loc, asigurand in acelasi timp protectia poporului american fata de persoane periculoase", a precizat purtatorul sau de cuvant, Geoff Morrell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.