Sefa diplomatiei americane a recunoscut ca la opt ani de la venirea la putere a presedintelui George W. Bush, popularitatea Statelor Unite in lumea araba nu este excelenta.

"Inteleg ca arabii considera o buna parte din relatiile lor cu Statele Unite drept o perioada de umilinta si lipsa de respect. Dar aceasta nu a inceput cu presedintele Bush si cu siguranta nu se va termina cu el", a spus ea, potrivit NewsIn.

"Cu timpul, cred ca Statele Unite vor fi respectate pentru ca au aparat lumea araba si dreptul arabilor de a se bucura de aceleasi drepturi ca noi toti", a continuat Rice, care ii va preda stafeta in 20 ianuarie lui Hillary Clinton, viitorul secretar de stat al lui Barack Obama.

Isotia va sfarsi prin a-i da dreptate presedintelui Bush, demonstrand ca noul Irak, cel de dupa razboiul de cinci ani, va "schimba fata Orientului Mijlociu", a dat asigurari Rice. Potrivit ei, Irakul va fi "prima democratie multietnica si multiconfesionala din centrul lumii arabe".

Secretarul de stat a recunoscut ca relansarea procesului de pace de la Annapolis, in urma cu un an, nu a dus la acordul sperat intre Israel si palestinieni, dar a dat asigurari ca situatia din Orientul Mijlociu s-a ameliorat fata de 2001, cand a venit la putere Bush. "Da, este adevarat, nu am ajuns inca la crearea unui stat palestinian. Da, este adevarat, Hamas face ravagii in Gaza", a spus ea. "Daca insa comparam situatia actuala cu aceea din 2001, nu putem sa nu recunoastem ca am parcurs un drum lung".

Razboiul impotriva terorismului lansat de Bush in 2001 nu a permis eliminarea al-Qaida si a liderului sau Osama ben Laden, nici nu a impiedicat organizatia sa se implanteze in Irak, dar coalitia condusa de Statele Unite si irakienii sunt pregatiti sa o invinga, a dat asigurari Rice.

Talibanii isi consolideaza influenta in zonele de frontiera dintre Afganistan si Pakistan. "Nu cred ca se poate spune ca nu intampina nicio rezistenta sau ca avanseaza", replica ea. "Castigam multe batalii importante, dar razboiul nu s-a incheiat".

Sanctiunile internationale impuse Iranului, adesea la initiativa Statelor Unite, pentru a convinge regimul de la Teheran sa renunte la programul sau nuclear, nu si-au atins scopul, dar Rice continua sa parieze pe presiunea financiara. "Economia (iraniana) era deja in ruine, inainte de scaderea cursului petrolului", a declarat ea. "Ne intrebam cat timp vor putea rezista, avand in vedere circumstantele si izolarea lor din ce in ce mai mare".

La sfarsitul lunii ianuarie, cand i se termina mandatul, Rice se va intoarce in California, la Universitatea Stanford, in apropiere de San Francisco, unde isi va relua postul la centrul de cercetare Hoover Institution, specializat in relatii internationale. Rice are de gand sa scrie doua carti, una autobiografica si alta de politica externa, dar a avertizat ca nu se va grabi sa o scrie pe a doua, recunoscand implicit ca unele decizii vor fi greu de justificat "la cald".

"Voi scrie o carte de politica externa, lucru pe care cred ca orice fost secretar de stat este dator sa il faca", a spus ea. "Nu stiu daca o voi scrie imediat sau dupa un anumit timp, pentru ca aceasta perioada a fost atat de turbulenta, a avut atat de multe consecinte, incat va necesita un pic de reflectie", a incheiat secretarul de stat.