Conflictul gazelor dintre Rusia si Ucraina ar putea afecta livrarile de gaz catre Europa, a avertizat luni Guvernul rus, intr-un comunicat, relateaza AFP.
"Nu putem exclude faptul ca pozitia actuala a partii ucrainene (...) ar putea afecta tranzitul de gaz pe teritoriul ucrainean si ar putea afecta stabilitatea livrarilor de gaz in Europa", a declarat vicepremierul Viktor Zubkov, in text, potrivit NewsIn.

Anterior, un purtator de cuvant al Comisiei Europene declarase ca rusii si ucrainenii au dat asigurari ca noul conflict al gazelor nu va afecta consumatorii europeni.

Gazprom, monopolul rus de export de gaze naturale, a amenintat joi ca va intrerupe furnizarea de gaze naturale catre Ucraina, din ianuarie 2009, in cazul in care Kievul nu reuseste sa-si plateasca datoriile pana la sfarsitul anului. Presedintia de la Kiev a afirmat ca Ucraina a platit deja un miliard de dolari din datoria pentru lunile septembrie si octombrie.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat in luna noiembrie ca pretul gazului facturat Ucrainei ar putea creste la peste 400 de dolari pentru o mie de metri cubi, fata de 179,5 dolari in prezent, un nivel cu mult mai mic decat cele practicate pentru Europa.

Insa presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a calificat vineri drept rezonabil pretul de 100 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz rus, pe fondul scaderii pretului hidrocarburilor pe piata mondiala.

Un grup european de coordonare insarcinat cu reducerea riscului oricarei intreruperi in aprovizionarea energetica a UE se va reuni in 9 ianuarie, la Bruxelles. Grupul a fost creat in urma unui alt conflict al gazelor dintre Moscova si Kiev, care a dus, in ianuarie 2006, la o intrerupere de scurta durata a livrarilor de gaz rus catre Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.