Comunitatile evreiesti din Israel, Rusia, Polonia si Germania au aprins, duminica, prima lumanare de Hanukkah, Sarbatoarea Luminii care dureaza opt zile.
Locuitorii orasului Sderot au sarbatorit prima zi de Hanukkah la cateva ore dupa ce un tir de rachete lansat din Gaza a distrus o casa israeliana. Acordul de incetare a focului dintre Israel si gruparea Hamas, care controleaza Fasia Gaza, a expirat vineri, informeaza Antena3.

Intre timp, la Moscova, peste o mie de persoane s-au adunat pentru a participa la ceremonia de Hanukkah. Aprinderea traditionalei Menorah, lampa sfanta, inalta de opt metri, a avut loc chiar in apropiere de Kremlin.

Hanukkah inseamna in limba ebraica "dedicatie" si comemoreaza victoria evreilor Macabees (care se traduce 'oameni mai puternici decit barosul'), condusi de catre Judah Macabeul, impotriva grecilor-sirieni in anul 165 i.e.n. Legenda spune ca atunci cind Judah si oamenii lui au eliberat Ierusalimul, primul lucru care l-au facut, a fost sa deschida din nou Templul evreiesc, dar cind au intrat acolo nu au mai gasit nimic din vechea traditie, Templul fusese schimbat intr-un loc de rugaciune pentru greci si zeii lor. Evreii au curatat templul si au vrut sa aprinda din nou Menorah, lampa sfinta, dar nu au gasit decit un vas mic cu ulei, care ar fi fost suficient sa arda in lampa doar o singura zi. Au aprins totusi lampa si ca o minune, uleiul a tinut lampa aprinsa timp de 8 zile. Acesta este Miracolul pe care evreii de pretutindeni il sarbatoresc in aceste zile.

Sarbatoarea de Hanukka se refera la aceasta Minune , a uleiului care a ars 8 zile cand de fapt el ajungea numai pentru o zi , iar simbolismul ei , sta in speranta si daruire . Evreii sarbatoresc aceasta sarbatoare , 8 zile incepand cu 25 Kiselev in fiecare an , prin faptul ca , se aprinde cate o lumanare (in candela) in fiecare zi , pana se ajunge la 8 , potrivit Softpedia.

The Miracle of the Hanukkah Lights -- powered by flowgo.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.