Fostul premier nipon Eisaku Sato, laureat al premiului Nobel pentru pace in 1974 pentru angajamentul sau in favoarea dezarmarii nucleare, ceruse Statelor Unite cu noua ani mai devreme sa lanseze o bomba atomica asupra Chinei, in caz de razboi intre cele doua tari asiatice, relateaza AFP.
Singura tara care a suferit un atac nuclear in 1945, Japonia a militat mult timp pentru abandonarea armelor atomice, o pozitie care i-a adus Nobelul pentru pace lui Sato, seful Guvernului de la Tokyo intre 1964 si 1972.

Insa documente ale Ministerului de Externe desecretizate recent arata ca Sato a cerut in 1965 Statelor Unite sa lanseze un atac nuclear impotriva Chinei, in cazul in care aceasta tara ar fi intrat in conflict cu Japonia, potrivit NewsIn.

Potrivit acestor documente, Sato i-a spus secretarului american al apararii Robert McNamara, intr-o reuniune de la Washington: "Ne asteptam ca Statele Unite sa raspunda imediat folosind arme nucleare".

La acea data, nici Japonia, nici aliatul sau american nu aveau relatii diplomatice cu China comunista condusa de Mao Tze-Tung. Sato precizase ca Statele Unite nu pot lansa bomba atomica de pe teritoriul Japoniei, dar pot sa o faca din apele teritoriale japoneze.

Contactat luni, purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, Takeo Kawamura, a subliniat ca "nicio arma atomica nu a fost introdusa in Japonia". Actualul guvern ESTE condus de Partidul Liberal Democrat, miscare de dreapta din care provenea si Sato. Cele trei axe ale politicii antinucleare a lui Sato - Japonia nu va produce, nu va detine si nu va autoriza patrunderea de arme nucleare pe teritoriul sau - sunt "fixe si stabile", a dat asigurari Kawamura. Pentru a explica atitudinea premierului de atunci, el a reamintit ca lumea occidentala aflase cu stupoare in 1964 despre intrarea Chinei in clubul marilor puteri nucleare.

Japonia a suferit la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial singurele bombardamente nucleare din istorie, la Hiroshima si Nagasaki, soldate cu cel putin 210.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.