In 1974, liderii Coreii de Nord au propus realizarea unor contacte secrete cu Statele Unite prin intermediul Romaniei, la doi ani dupa vizita istorica in China a presedintelui american Richard Nixon, potrivit unui document american desecretizat, numit "Memorandum pentru dosarul prezidential", informeaza duminica agentia Yonhap, citata de Agerpres.
Un consilier (n.r. Vasile Pungan) al lui Nicolae Ceausescu s-a intalnit la 27 august 1974, la Casa Alba, cu presedintele american Gerald Ford, comunicandu-i liderului SUA ca "autoritatile nord-coreene doresc sa aiba contacte confidentiale cu Statele Unite pentru discutii". Nord-coreenii "au sugerat Romania", i-ar fi spus consilierul roman presedintelui Ford, potrivit memorandumului.

Sugestia a fost facuta imediat dupa asasinarea primei doamne a Coreii de Sud, Yuk Young-soo, de catre un coreean nascut in Japonia si despre care se crede ca ar fi avut legaturi cu o organizatie pro-Phenian din Japonia. Consilierul roman i-a spus lui Ford ca Ceausescu "s-a oferit sa ajute, in caz ca sunteti de acord cu propunerea", fara sa precizeze despre ce anume doreau sa discute autoritatile nord-coreene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.