Autoritatile europene si negociatorii iranieni au reluat ieri negocierile asupra programului nuclear al Teheranului, la Geneva, dupa ce, cu o zi inainte, la Bruxelles, au avut loc discutiile preliminare, care s-au dovedit a fi dificile si mai complicate decat se asteptau initial. Delegatia iraniana a temperat optimismul privind schimbarea actualei pozitii a Teheranului, avertizand ca, daca negocierile continua pe acelasi ton, se va ajunge la un impas.

Responsabilii iranieni s-au intalnit cu ministrii de externe din Marea Britanie, Franta si Germnia, in vederea deblocarii negocierilor asupra ambitiilor nucleare ale Teheranului. Londra, Parisul si Berlinul incearca de cateva luni sa convinga Iranul sa renunte la reluarea experimentelor de imbogatire a uraniului, promitand in schimb o mai stransa cooperare la nivel politic si economic. Dar Teheranul considera ca sansele unui acord sunt cat se poate de limitate, in pofida amenintarilor primite, referitoare la eventualitatea inaintarii dosarului iranian Consiliului de Securitate al ONU, singura institutie capabila sa ofere sanctiuni in acest caz.

Reluarea procesului de imbogatire a uraniului reprezinta pentru autoritatile europene o incalcare a promisiunii pe care Iranul a facut-o prin Acordul de la Paris, cu privire la suspendarea activitatilor nucleare pe durata negocierilor. Insa partea iraniana sustine ca, dupa sase luni, negocierile nu au progresat, motiv pentru care are in vedere materializarea Acordului de la Paris, precum si definirea unor garantii ferme.

In timp ce liderii europeni insista ca Teheranul sa lase deoparte ambitiile nucleare, daca nu de tot, macar pentru o perioada cat mai lunga de timp, oficialii iranieni sustin la unison ca nu vor renunta la dreptul de a folosi energia atomica in scopuri pasnice, chestiune care, in ajunul alegerilor prezidentiale, a si devenit unul dintre subiectele de mandrie nationala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.