Organizatia Amnesty International a lansat un atac extrem de dur la adresa Statelor Unite ale Americii, despre care sustine ca ar fi principalul responsabil pentru deteriorarea drepturilor omului in lume. In raportul pe 2004, dat publicitatii ieri, la Londra, organizatia face referire la scandalurile privind abuzurile din inchisoarea de la Abu Ghraib si intemnitarea "inamicilor combatanti" de la Guantanamo (Cuba), fara ca detinutii sa aiba dreptul la un proces. Amnesty International disputa modul in care americanii au anchetat aceste cazuri, observand tentativa SUA de a incalca propria legislatie privind interzicerea torturii.

"Inchisoarea de la Guantanamo a devenit un gulag al zilelor noastre, un loc in care se practica arbitrariul si detentia pe timp nedefinit, in dispretul legislatiei internationale", a observat Khan, care acuza Administratia de la Washington ca s-a dat peste cap ca sa redefineasca tortura si sa restrictioneze, pe cat posibil, aplicarea Conventiei de la Geneva. Khan a facut referire la persoane banuite de terorism care au fost retinute in secret, fara ca numele lor sa apara pe listele oficiale. La fel de grava este considerata transferarea, de catre SUA, a unor potentiali teroristi, in tari cunoscute ca practica tortura in inchisori.

Amnesty International afirma ca, la patru ani de la atentatele de la 11 septembrie, SUA ar trasa politica multor guverne din toata lumea, in numele razboiului impotriva terorismului. "Cand cel mai puternic stat din lume da cu tifla statului de drept si drepturilor omului, e ca si cum le-ar acorda si celorlalti dreptul de a comite abuzuri", a declarat secretarul general al organizatiei, Irene Khan. Raportul afirma ca desi presedintele George W. Bush a declarat adesea ca unul din principiile fundamentale ale SUA este respectarea demnitatii umane, ar exista "o diferenta mare intre retorica si realitate".

Statele Unite nu sunt insa nicidecum tara cea mai criticata in raportul Amnesty International. Acesta critica regimul comunist nord-coreean, care practica plasarea in detentie din motive politice, tortura si executiile. Phenianul neaga celor 22 de milioane de nord-coreeni dreptul la alimentatie. "Guvernul (nordcoreean) continua sa esueze in datoria sa de a mentine si apara dreptul la alimentatie, accentuand efectele unei crize indelungate", adauga organizatia. Libertatea presei nu exista, iar "mass-media se afla sub controlul unui singur partid, caruia jurnalistii sunt constransi sa i se alature", noteaza raportul Amnesty.

Situatia din Cecenia reprezinta - din nou - principala preocupare a organizatiei, in capitolul consacrat Rusiei. Gravele incalcari ale drepturilor omului, comise de fortele ruse in Cecenia, raman aproape intotdeauna nepedepsite, noteaza organizatia, care denunta de asemenea violenta politiei si deciziile arbitrare ale Justitiei ruse.

In privinta Chinei, raportul noteaza ca mii de persoane au fost condamnate la moarte sau executate anul trecut, in pofida unor progrese inregistrate de aceasta tara in domeniul drepturilor omului.

Raportul condamna utilizarea pedepsei cu moartea "intr-o maniera extinsa si arbitrara", cateodata chiar si pentru infractiuni ca frauda fiscala.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.