Sute de kurzi irakieni au cerut duminica executarea varului lui Saddam Hussein, "Ali Chimicul", pentru uciderea a 5.000 de kurzi intr-un atac cu gaz, din 1988.

Ali Hassan al-Majeed, un arab sunnit apropiat al lui Saddam Hussein, a fost condamnat deja la moarte de doua ori: prima data in 2007, pentru responsabilitatea sa in reprimarea rebeliunii kurde, in cadrul campaniei Anfal din 1987-1988, care s-a soldat cu aproape 180.000 de morti.

Majeed si trei alti fosti inalti oficiali acuzati de atacuri vizand civili au comparut in fata Inaltului Tribunal irakian, in cadrul procesului pentru atacul din martie 1988. Procurorii au descris cum rudele celor 483 de persoane care au depus plangere au fost gazate in orasul Halabja, de la granita provinciei kurde.
Majeed a primit a doua condamnare la moarte luna aceasta, pentru reprimarea revoltei siite de dupa razboiul din Golf din 1991.

Disputele din Guvernul siit al premierului Nuri al-Maliki au blocat, deocamdata, executia lui Ali Chimicul.
La Halabja, situat la peste 200 de kilometru nord-est de Bagdad, sute de kurzi au cerut la Majeed si ceilalti acuzati sa fie executati. "Cerem curtii sa il execute pe Ali Chimicul si sa vindece ranile provocate de gaz apropiatilor nostri", a declarat Shereen Hassan, care a luat parte la protest. "Nu ma voi odihni pana cand il voi veadea spanzurat", a spus si un alt manifestant, Peshtwan Qader.

In perioada in care a avut loc masacrul, Irakul era in razboi cu Iranul de aproape opt ani, iar Guvernul lui Saddam i-a acuzat pe locuitorii din Halabja ajuta militantii kurzi si Iranul, comenteaza NewsIn.

Fouad Saleh, primarul orasului, a cerut Guvernului irakian sa plateasca familiilor victimelor compensatii.
Procesul lui Majeed va fi prezidat de judecatorul Mohammedal-Uraibi, un magistrat siit care a prezidat si primele doua procese ale lui Ali Chimicului, a declarat un purtator de cuvant al instantei.

Pentru masacrul din 1988 mai sunt acuzati Sultan Hashem (fost ministru al apararii) si doi ofiteri din serviciile de informatii. Toti acuzatii risca inchisoare pe viata sau pedeapsa cu moartea.

Majeed a fost detinut intr-un centru american dar, urmeaza, la fel ca mii alti prizonieri, sa fie predat autoritatilor irakiene, in baza unui acord pentru securitate care va intra in vigoare in 1 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.