Un medic indian, emigrat in Australia, e anchetat pentru decesul a peste 87 de pacienti

Autoritatile de la Sydney au deschis o ancheta pentru a stabili cum a fost posibil ca un doctor, care-si pierduse licenta in Statele Unite pentru numeroase erori medicale, sa profeseze ani intregi in Australia unde, dupa cit de pare, a nenorocit o multime de pacienti. Cel putin 100 de persoane, fosti pacienti sau rude ale unor victime decedate, l-au dat in judecata.

Supranumit de propriii colegi "Doctorul moarte", Jayant Patel (55 de ani), nascut si educat in India, a emigrat de tinar in Statele Unite si a inceput sa profeseze in diverse spitale. Cei care si-au dat seama ca e ceva in neregula cu el au fost specialistii unui spital din Portland, unde, in 1998, dupa mai multe erori, i s-a interzis sa mai opereze si i s-a pus in vedere sa ceara opinia unor colegi in cazurile mai complicate. In cele din urma, autoritatile din Oregon i-au suspendat licenta. Patel a emigrat in Australia in 2001 si a obtinut licenta doi ani mai tirziu. Colegii de la spitalul Bundaberg, din Queensland, isi amintesc cu groaza de ispravile medicului indian, care este acuzat de implicare in moartea a 87 dintre pacientii sai, fara a-i mai pune la socoteala pe cei care au fost nevoiti sa caute alti doctori pentru a-si reveni dupa tratamentele aplicate de indianul incompetent.

Asistentele ascundeau pacientii

Printre victimele "Doctorului moarte" figureaza un barbat internat la urgenta, dupa ce ii fusese strivita cavitatea toracica intr-un accident de munca.
Patel a decis sa procedeze la indepartarea fluidului strins in cavitatea toracica, in ciuda faptului ca ecografia aratase clar ca nu e nici urma de lichid. Incapabil sa infiga acul cum trebuie, Patel i-a impuns pieptul nefericitului de 50 de ori pentru a drena lichidul inexistent. Dupa acest tratament, pacientul a murit a doua zi, la autopsie stabilindu-se ca medicul a provocat o puternica hemoragie interna. O saptamina mai tirziu, o femeie a murit pe masa de operatie cind medicul i-a strapuns jugulara in timpul unei proceduri de rutina.

Asistentele au povestit ca indianul nu se obosea sa se spele pe miini intre consultatii, era violent cu personalul si refuza sa transfere pacientii la alte sectii, desi era depasit de situatie.

"De fiecare data cind intra in sectie mi se facea rau si ma gindeam "pe cine mai omoara de data asta?"", se afirma in marturia unei asistente, depusa la parlament. "Ajunsesem sa ascundem pacientii de el. Le spuneam sa ceara sa fie transferati la spitalul din Brisbane", a povestit asistenta Toni Hoffman in fata comisiei oficiale de ancheta.

Doctorul Patel va fi judecat in lipsa, el fiind dat disparut. Contactata telefonic in India, batrina sa mama a declarat ca nu stie unde se afla fiul ei, despre care spune ca "a ajuns doctor mare in America, in Australia".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.