Fostul ministru american al Apararii in timpul razboiului din Vietnam, Robert McNamara, a denuntat ignoranta marilor puteri fata de pericolul armelor nucleare, cu cateva zile inaintea incheierii conferintei ONU pe marginea Tratatului de neproliferare semnat in 1970. "Daca ar fi sa caracterizez politica nucleara a SUA si NATO intr-o propozitie, as spune ca este ilegala, imorala, inutila din punct de vedere militar si foarte, foarte periculoasa...", a afirmat fostul sef al Pentagonului din anii '60, acum in varsta de 89 de ani.

El atrage atentia ca tarile care se confrunta cu probleme de securitate vor lua in calcul optiunea nucleara atat timp cat SUA continua sa considere vital pentru apararea lor uriasul arsenal atomic pe care il detin. Sustinand ca este vital ca Tratatul de neproliferare nucleara sa fie revitalizat, expertul american in armament, Thomas Graham, implicat in negocierile care au dus la semnarea celor mai importante acorduri privind controlul armelor din ultimii 30 de ani, a atras atentia ca, in momentul de fata, peste 40 de tari sunt capabile sa construiasca bomba nucleara.

Conferinta ONU, cu durata de o luna, se va incheia maine, fiind marcata de grave blocaje. SUA au impiedicat in primele doua saptamani orice discutii legate de angajamentele si deciziile privind dezarmarea nucleara la care s-a ajuns in cadrul conferintelor precedente, din 1995 si 2000.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.