Simbolic, lucrarile incep la cateva zile de la cea de a 66-a aniversare a semnarii unui ordin de deportare a tiganilor din 11 tari europene de catre seful SS, Heinrich Himmler.

"In Europa ocupata de nazisti, au fost comise crime ingrozitoare impotriva sinti si romilor (...) Au fost decazuti din drepturi, umiliti si izolati, deportati si supusi la experimente medicale", a subliniat ministrul german al culturii, Bernd Naumann.

In parcul central din capitala, in fata Reichstag, monumentul conceput de artistul israelian Dani Karavan va consta intr-o fantana pe care va fi inscriptionat un poem al italianului Santino Spinelli, intitulat "Auschwitz".
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intre 250.000 si 500.000 din cei 700.000 de tigani pe care ii avea Europa au fost exterminati.

Decizia guvernului german de a construi acest monument, in valoare de doua milioane de euro, dateaza din 1992. Dar constructia a fost amanata de un conflict fara sfarsit de natura lingvistica: presedintele Consiliului central al sinti si romilor germani Romani Rose voia ca memorialul sa fie dedicat "sinti si romilor", si nu "tiganilor", termen folosit de 500 de ani, dar care este considerat de unii peiorativ.
In cele din urma, protagonistii au decis ca fiecare va fi liber sa foloseasca ce termen atunci cand se refera la memorial, dar pe monument, victimele vor fi desemnate ca "tigani".