Organizatia separatista basca ETA a comis un nou atentat in Madrid, soldat din fericire doar cu trei raniti usor, parca pentru a face in ciuda autoritatilor spaniole care anuntasera ca vor sa o desfiinteze.

Europa are si ea teroristii ei. Spania se lupta de cateva decenii cu temuta organizatie separatista basca ETA, care, in 38 de ani de existenta, a ucis peste 800 de persoane. ETA se joaca de-a soarecele si pisica cu autoritatile de la Madrid. Cand anunta ca accepta dialogul cu autoritatile si se desfiinteaza, cand arunca in aer masini-capcana in mijlocul capitalei spaniole. Cea mai recenta "isprava" a teroristilor spanioli s-a soldat cu trei raniti in nordul Madridului, desi autoritatile erau convinse, si chiar au declarat public, ca viitorul ETA este cel al "dezarmarii si dizolvarii".

AVERTISMENT

O camioneta-capcana a explodat ieri-dimineata in Madrid, ranind usor trei persoane. In stilul deja cunoscut al ETA, atentatul a fost anuntat telefonic ziaristilor de la cotidianul basc Gara, asa ca politia spaniola a avut la dispozitie o jumatate de ora pentru a evacua zona, inainte ca explozia sa aiba loc. Deflagratia s-a produs in jurul orei locale 9:30 si a dat nastere unei coloane imense de fum in apropierea birourilor celui mai mare cotidian spaniol, bine cunoscutul El Pais. Publicatia este apropiata guvernului socialist al premierului Jos... Luis Rodriguez Zapatero.

EFORTURI

Cu toate ca pagubele au fost relativ limitate, cel mai recent atentat al ETA intervine intr-un moment delicat in Spania. De curand, premierul Zapatero anuntase, in plenul Senatului spaniol, ca principalul obiectiv al cabinetului sau este de a "combate si a termina cu terorismul", si ca unicul viitor al organizatiei teroriste ETA este acela al "dezarmarii si dizolvarii". Mai mult, la 17 mai, parlamentul a votat o rezolutie care autorizeaza guvernul lui Zapatero sa stabileasca un "dialog" cu organizatia separatista basca, cu conditia ca aceasta sa faca pasi clari in directia depunerii armelor.

BILANT

Desi ultimul atentat ucigas al ETA a avut loc in 2003, campania de atacuri cu masina-capcana nu a inregistrat nici o pauza semnificativa in ultimii ani. La 15 mai, ETA a comis patru atentate cu bomba impotriva unor intreprinderi din tara basca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.