Seful echipei de avocati a lui Saddam Hussein a declarat ca fostul lider de la Bagdad intentioneaza sa dea in judecata tabloidul britanic "The Sun", dupa publicarea controversatelor fotografii, intre care una ce il surprinde pe dictator in chiloti, in centrul de detentie unde se afla sub controlul militarilor americani.

"Este evident ca fotografiile au fost facute in inchisoare, ceea ce inseamna ca militarii americani au transmis imaginile", a comentat seful echipei de avocati a lui Saddam Hussein, Ziad al-Khasawneh. "Imaginile se adauga tratamentului aplicat irakienilor si, desigur, nu am uitat ce s-a intamplat la Abu Ghraib si la Guantanamo", a adaugat el. Potrivit avocatului, Saddam Hussein va da in judecata ziarul si "pe toti cei implicati".
Un comunicat difuzat de Armata SUA la Bagdad apreciaza ca publicarea fotografiilor incalca reglementarile Departamentului american de Stat si, "probabil, Conventia de la Geneva cu privire la tratamentul aplicat prizonierilor".

Contra cost

Tabloidul a anuntat ca fotografiile ce-l surprind pe Saddam Hussein in lenjerie intima, publicate vineri, au fost puse la dispozitie de un oficial american cu intentia de a-i lovi astfel pe insurgentii din Irak. Directorul publicatiei, Graham Dudman, a adaugat ca s-a platit "o suma mica pentru fotografiile controversate. Dudman s-a rezumat la a preciza ca suma depaseste 1.000 de dolari.

Mai multe fotografii au fost publicate in editia de ieri a "The Sun", intre care una ce il surprinde pe fostul colaborator apropiat al dictatorului Ali Hassan al-Majid, cunoscut drept "Chemical Ali", in halat de baie. Armata Statelor Unite a condamnat ferm publicarea imaginilor si a initiat o ancheta pentru depistarea modului in care tabloidul a intrat in posesia acestora. Unii irakieni si-au exprimat furia, dar presedintele american, George W. Bush, a declarat ca nu crede ca publicarea fotografiilor va incita si mai mult sentimentul antiamerican, relateaza Associated Press.

Asalt la Haditha

Aproximativ 1.000 de puscasi marini americani au incercuit ieri orasul irakian Haditha, in provincia Anbar, ucigand mai multi insurgenti, in a doua operatiune de amploare declansata in mai putin de o luna.

Operatiunea se incadreaza in actiunile ce-i vizeaza pe insurgentii ale caror atacuri s-au soldat cu peste 600 de morti, dupa investirea noului guvern, la 28 aprilie. Elicoptere militare au desfasurat puscasi marini cu misiunea de a bloca accesul in si dinspre oras, in timp ce alte trupe terestre si vehicule blindate au stabilit puncte de control si s-au deplsat catre centrul localitatii, situate la circa 225 de kilometri nord-vest de Bagdad. Avioane de vanatoare au survolat Haditha pe tot parcursul zilei.

"In prezent, Haditha adaposteste prea multi insurgenti. Am venit aici pentru a le da de inteles ca nu sunt bineveniti", a declarat locotenent-colonelul Lionel Urquhart. Botezat "Operation New Market", asaltul i-a vizat pe rebelii despre care Armata SUA sustine ca utilizeaza tehnici tot mai sofisticate. La inceputul lunii, insurgentii au lansat un atac dintr-un spital local, ucigand patru militari americani. Foarte bine pus la punct, atacul a implicat o masina-capcana, o bomba instalata pe marginea soselei si focuri de arma dispre centrul medical. Inca de la inceputul operatiunii americane, cel putin trei rebeli au fost ucisi in schimburile de focuri. Doi puscasi marini au fost raniti si evacuati cu elicopterul.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.