Cea mai recenta directiva vine de la Ministerul Culturii de la Kiev, care intentioneaza sa-i elimine din biblioteci pe autorii care i-au ofensat, intr-un fel sau altul, pe ucraineni.

Purtatoarea de cuvant a ministerului, Tina Peresunko, le-a explicat jurnalistilor de la publicatia „Segodnia”, ca prin aceasta masura “se urmareste sa se puna capat popularizarii ideologiei antistatale si antiucrainene”. Peresunko a mentionat ca vor fi considerate drept literatura sovina toate cartile in care se elogiaza regimul totalitar al lui Stalin, atitudinea jignitoare sau persiflanta la adresa statalitatii ucrainene, mentalitatii si limbii ucrainene.

Reprezentanta Ministerului Culturii de la Kiev a mai afirmat ca va fi trecuta la index literatura in care, de pe pozitiile ideologiei comuniste, poporul rus este descris ca fiind mai progresist decat celelalte popoare din URSS. Decizia responsabililor de la Kiev a provocat reactii dure in institutiile culturale din Ucraina. Natalia Morozova, directoarea biblioteciii regionale din Vinnita, s-a aratat surprinsa.

”In spiritul deciziei ministerului ar trebui sa-i scoatem din circuit si pe marii clasici, precum Mihail Bulgakov sau Lev Tolstoi, dar s-au gandit oare responsabilii nostri ca operele acestor autori fac parte din tezaurul literaturii universale”, a mentionat, indignata, sefa celei mai mari biblioteci din Vinnita, intr-o discutie cu jurnalistii de la Segodnia.

Lista neagra a “sovinilor”

Publicatia ucraineana sustine ca pe lista neagra a autorilor “sovini” s-ar afla Mihail Bulgakov, pentru ca in romanul sau “Garda Alba” a denaturat chipurile lui Simon Petliura si luptatorilor ucraineni pentru independenta, proslavind ofiterimea rusa imperiala.

La fel de “vinovat” este si Lev Tolstoi, pentru elogiul eroismului armatei ruse din romanul “Razboi si pace” in lupta de la Borodino, impotriva lui Napoleon. Nu este “iertat” nici poetul Fiodor Tiutcev, care accentueaza caracterul exceptional al rusilor in versurile “Cu mintea Rusia-i de neinteles”, mentioneaza jurnalistii ucraineni.