O delegatie oficiala ucraineana se va consulta, la Londra, cu Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie, in legatura cu o noua criza intre Kiev si gigantul rus Gazprom, care ameninta ca va suspenda livrarile catre Ucraina, relateaza AFP.

Directorul companiei ucrainen Naftogaz, Oleg Dubina, unul dintre adjunctii sai si un reprezentant al presedintiei au plecat joi la Londra, pentru a "desfasura consultari in contextul reglementarii" disputei cu Moscova in ceea ce priveste gazul, a anuntat presedintia intr-un comunicat, transmite NewsIn.

Delegatia va discuta cu Piebalgs, care se afla la Londra in prezent, a afirmat o sursa ucraineana apropiata dosarului.

"Au fost intreprinse eforturi pentru a asigura plata oportuna a facturilor pentru noiembrie si decembrie" catre Gazprom, a subliniat presedintia, imputand din nou problema Guvernului condus de Iulia Timosenko, rivala presedintelui Viktor Iuscenko.

"In prezent, actiunile presedintelui vizeaza sa rezolve problemele provocate de greselile sistematice si de lipsa de actiune a sefului Guvernului", a afirmat, la plecarea spre Londra, insarcinatul cu securitatea energetica pe langa presedintie Bogdan Sokolovski, citat intr-un comunicat.

Gazprom a anuntat joi ca Ucraina a platit 800 de milioane de dolari din datoria sa pentru luna octombrie, dar ca fosta republica sovietica nu a platit nimic pentru noiembrie si decembrie. In aceste conditii, un nou contract de livrare nu va putea sa intre in vigoare in 1 ianuarie.

"Daca datoria nu este rambursata in 1 ianuarie si daca nu vor fi gasite alte solutii, nu vom putea semna noul contract si nu vom avea fundament juridic pentru a livra gaz consumatorilor ucraineni. Acest lucru ne ingrijoreaza", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.