Directorul companiei ucrainen Naftogaz, Oleg Dubina, unul dintre adjunctii sai si un reprezentant al presedintiei au plecat joi la Londra, pentru a "desfasura consultari in contextul reglementarii" disputei cu Moscova in ceea ce priveste gazul, a anuntat presedintia intr-un comunicat, transmite NewsIn.

Delegatia va discuta cu Piebalgs, care se afla la Londra in prezent, a afirmat o sursa ucraineana apropiata dosarului.

"Au fost intreprinse eforturi pentru a asigura plata oportuna a facturilor pentru noiembrie si decembrie" catre Gazprom, a subliniat presedintia, imputand din nou problema Guvernului condus de Iulia Timosenko, rivala presedintelui Viktor Iuscenko.

Citeste si:

"In prezent, actiunile presedintelui vizeaza sa rezolve problemele provocate de greselile sistematice si de lipsa de actiune a sefului Guvernului", a afirmat, la plecarea spre Londra, insarcinatul cu securitatea energetica pe langa presedintie Bogdan Sokolovski, citat intr-un comunicat.

Gazprom a anuntat joi ca Ucraina a platit 800 de milioane de dolari din datoria sa pentru luna octombrie, dar ca fosta republica sovietica nu a platit nimic pentru noiembrie si decembrie. In aceste conditii, un nou contract de livrare nu va putea sa intre in vigoare in 1 ianuarie.

"Daca datoria nu este rambursata in 1 ianuarie si daca nu vor fi gasite alte solutii, nu vom putea semna noul contract si nu vom avea fundament juridic pentru a livra gaz consumatorilor ucraineni. Acest lucru ne ingrijoreaza", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.