UE a decis joi sa nu faca decat un mic pas in continuarea negocierilor de aderare a Croatiei la Uniune, din cauza veto-ului sloven provocat de un diferend frontalier cu Zagrebul, a informat o sursa din presedintia franceza a UE, relateaza AFP.

Presedintia franceza si CE sperau sa deschida vineri, la o reuniune cu croatii, zece din cele 35 de capitole de negocieri, dar premierul sloven Borut Pahor a anuntat miercuri ca tara sa va face uz de veto fata de aceasta decizie, cu exceptia unui capitol, cel al pietelor publice.

Deci, ambasadorii Celor 27, reuniti la Bruxelles, au decis sa deschida doar acest capitol, potrivit sursei.
Premierul sloven a declarat ca tara sa "are rezerve privitoare la sapte capitole, pentru ca documentele prezentate de Croatia ar putea prejudicia traseul frontierei comune" dintre cele doua tari. Zagrebul negociaza din octombrie 2005 aderarea la UE si a deschis deja 21 din cele 35 de capitole tematice de discutii. Cele doua tari au un diferend legat de traseul frontierelor, de la independenta lor obtinuta in 1991. Acest diferend, adus in fata instantelor internationale, afecteaza de luni de zile negocierile croate de aderare.

Comisia Europeana vrea sa incheie discutiile tehnice la sfarsitul lui 2009, ceea ce ar permite o aderare a Croatiei pana in 2011.

Premierul croat Ivo Sanader a spus ca Zagrebul "a facut totul pentru a garanta Sloveniei ca niciun document din procesul de negocieri nu va prejudicia o solutie finala in diferendul frontalier", dar s-a declarat pesimist in privinta unei schimbari a pozitiei slovene pana vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.