Fostul colonel al armatei rwandeze, Theoneste Bagosora, a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru instigarea genocidului din Rwanda din 1994, relateaza BBC.

Pe langa Bagosora, alti doi fosti comandanti ai armatei rwandeze, Anatole Nsegiyumva si Alloys Ntabakuze, au primit inchisoare pe viata pentru masacrul care a avut loc in urma cu 14 ani.

Bagosora impreuna cu ceilalti doi comandanti au fost acuzati ca au "conspirat la planul de exterminare aetnicilor tutsi si la eliminiarea membrilor opozitiei".

Tribunalul l-a condamnat si pe Protais Zigiranyirazo, cumnatul fostului presedinte Juvenal Habyarimana, la 20 de ani de inchisoare pentru ca a comandat uciderea a 48 de oameni in timpul genocidului.

In acelasi proces, tribunalul l-a achitat pe generalul de brigada Gratien Kabiligi si a ordonat eliberarea acestuia.

Acestea sunt primele condamnari pe care Tribunalul Penal International pentru Rwanda le face de la genocidul din 1994, in urma caruia peste 800.000 de oameni au fost ucisi.

Bagosora, in varsta de 67 de ani, se afla in custodia politiei din 1996 cand a fost arestat in Camerun.

Avand control total asupra armatei, dupa ce presedintele rwandez de la aceea vreme a fost ucis, Bagosora a jucat un rol cheiei in pregatirea 'apocalipsei'. Tot el a infiintat gruparea extremista, Interahamwe, careia i-a furnizat arme si a ordonat uciderea poplulatiei de etinie tutsi.

Dupa 14 ani inca se mai simt efectele genocidului, mai ales in Congo unde o parte din membrii militiilor hutu, care au fugit dupa genocid, sunt in conflict cu rebelii tutsi.

100 zile de cosmar

In urma cu 14 ani, intr-o republica mica din centrul Africii, un razboi civil s-a transformat in cel mai mare masacru din istorie. Timp de 100 de zile, peste 800.000 de etnici tutsi, indifferent de sex sau varsta, au fost ucisi de catre doua militii hutu, Interahamwe si Impuzamugambi.

Genocidul a avut loc pe fondul pasivitatii comunitatii internationale, desi in acel moment in Rwanda era stationata o misiune de pace (UNAMIR), sub egida Natiunilor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.