Presedintele american ales Barack Obama, prima persoana de culoare care a castigat cursa pentru Casa Alba, a fost desemnat personalitatea anului de revista Time.

Potrivit NewsIn, Obama i-a depasit pe secretarul american al Trezoreriei Henry Paulson, pe presedintele francez Nicolas Sarkozy, pe candidatul republican la vicepresedintie Sarah Palin si pe regizorul chinez Zhang Yimou, care a planificat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

"Este putin probabil sa fi fost surprinsi sa vedeti fotografia lui Obama pe coperta", afirma Time. "A reusit sa domine sfera publica atat de puternic, incat este greu de crezut ca jumatate dintre locuitorii Americii nu auzisera de el in urma cu doi ani".

"In cel mai nebunesc scrutin din istoria americana, el a depasit lipsa de experienta, numele ciudat, doi candidati care sunt institutii politice si diviziunile rasiale, devenind al 44-lea presedinte al Statelor Unite", comenteaza publicatia.

Insa alegerea personalitatilor nominalizate la acest titlu a fost mult mai dificila. Astfel, nominalizatii provind din diferite domenii de activitate, de la Paulson, insarcinat sa infrunte cea mai grava criza financiara dupa Marea Depresiune, pana la Yimou, un artist a carui opera a fost vazuta de o treime din omenire.

Paulson "a jucat un rol istoric intr-o perioada istorica", considera Time. "Un presedinte al carui mandat se incheie (in curand - n.red.) i-a oferit control aproape complet asupra politicii economice a tarii, pe fondul unui colaps financiar epic", adauga revista.

In ceea ce il priveste pe Nicolas Sarkozy, acesta "a pus Franta pe harta", afirma publicatia. "Exista momente in care Sarkozy seamana mai degraba cu forta a naturii decat cu un lider politic obisnuit. Are energie, idei si vitalitate din plin", considera autorii topului, evocand modul in care presedintele francez a reusit sa infrunte criza georgiana si criza financiara.

Sarah Palin, guvernatoare de Alaska, care a iesit din obscuritate pentru a candida la vicepresedintie in cadrul echipei democrate, a avut "cel mai uimitor debut politic din perioada moderna". "Este proaspata, este falsa; o inspiratie pentru femei, o insulta pentru ele; viitorul luminos al Partidului Republican, printesa trecutului sau populist", potrivit revistei. "A divizat oamenii atunci si sunt inca divizati si ramane un aspect al acestei povesti care nu a fost inca rezolvat", adauga autorii topului.

Numele ultimului candidat este mai putin cunoscut pentru multa lume, dar Time afirma ca geniul sau creativ a oferit lumii un spectacol de neuitat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. "A creat, poate, cel mai mare spectoacol al noului mileniu", considera revista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.