Ultimii 150 de militari bulgari din Irak au parasit definitiv aceasta tara si au ajuns miercuri in Bulgaria, a anuntat Ministerul Apararii de la Sofia, citat de AFP

Soldatii, insotiti de ministrul apararii Nikolai Tonev si de seful Statului Major Zlatan Stoikov, au fost intampinati pe aeroportul din Sofia de premierul socialist Serghei Stanisev si de ambasadoarea Statelor Unite in Bulgaria, Nancy McEldowney.

Stanisev anuntase la jumatatea lunii noiembrie ca soldatii bulgari se vor intoarce in tara inainte de Craciun si ca mandatul lor, prevazut sa expire la 31 decembrie, nu va fi prelungit.

Bulgaria a pierdut 13 soldati in Irak de cand s-a alaturat coalitiei internationale, in 2003. Potrivit ministerului, 3.231 de soldati bulgari au fost desfasurati in total in cei cinci ani de razboi.

Sofia a trimis succesiv cinci batalioane de infanterie a cate 500 de soldati, intre 2003 si 2005, in bastionul siit Kerbala, sin sud-vestul Bagdadul.

Confruntat cu presiunea opiniei publice dupa moartea mai multor militari, Guvernul bulgar a retras trupele din Irak timp de trei luni. Ulterior insa, a desfasurat din nou in zona de conflict un contingent de 155 de soldati, de aceasta data intr-o misiune umanitara de protejare a taberei de refugiati din Ashraf, la frontiera cu Iranul.

Dupa inchiderea taberei, in iunie 2008, soldatii bulgari au fost transferati la Camp Cropper, in apropiere de aeroportul din Bagdad, unde se afla detinutii aflati intr-un program de reintegrare sociala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.