"O forta multilaterala a sosit in zona. Elicopterele survolau vaporul, pentru a efectua operatiunea de salvare, care a reusit", a informat agentia Xinhua.

Potrivit AFP, vaporul Zhenhua 4, proprietate a China Communications Construction, a fost atacat la ora 12.43 (06.43, ora Romaniei), iar societatea a pierdut contactul cu cei 30 de marinari, potrivit sursei.
Cu cateva ore inainte, un oficial chinez a spus ca tara sa ar putea trimite nave militare in apele Somaliei, in cadrul luptei impotriva piratilor, lucru neobisnuit pentru China.

Trei nave, doua comerciale si una de agrement, au fost capturate marti de piratii somalezi in Golful Aden, a anuntat astazi Andrew Mwangura, oficial al sectiei est-africane al unui program de asistenta pentru marinari cu sediul in Kenya.

"Au fost capturate in Golful Aden", a declarat Andrew Mwangura, adaugand ca nu are informatii exacte cu privire la cetatenia membrilor echipajelor. Doua persoane se afla la bordul ambarcatiunii de agrement, potrivit sursei citate.

O nava este de transport, iar cealalta de asistenta pentru exploatarea petroliera.

Aceste noi atacuri au avut loc in aceeasi zi in care Consiliul de Securitate al ONU a confirmat posibilitatea pentru puterile straine de a urmari piratii pe teritoriul somalez.

Piratii au atacat circa 100 de nave de la inceputul anului, in Golful Aden si Oceanul Indian. Cea mai spectaculoasa captura a lor a fost petrolierul saudit Sirius Star, lung de 330 metri si care transporta 300.000 de tone de petrol.

Comunitatea internationala a consolidat puternic dispozitivul militar de lupta impotriva pirateriei in largul coastelor somaleze. Marea Britanie si Kenya au semnat un protocol de acord care permite marinei britanice, in cazul arestarii unor pirati in largul coastelor somaleze, sa-i predea autoritatilor din Kenya pentru a fi judecati.

UE a lansat la 8 decembrie prima sa operatiune navala, a carei misiune este de a anihila piratii, care si-au extins raza de actiune in Oceanul Indian.