Trei nave, doua comerciale si una de agrement, au fost capturate marti de piratii somalezi in Golful Aden, a anuntat miercuri Andrew Mwangura, oficial al sectiei est-africane al unui program de asistenta pentru marinari cu sediul in Kenya, relateaza AFP

"Au fost capturate in Golful Aden", a declarat Andrew Mwangura, adaugand ca nu are informatii exacte cu privire la cetatenia membrilor echipajelor. Doua persoane se afla la bordul ambarcatiunii de agrement, potrivit sursei citate.

O nava este de transport, iar cealalta de asistenta pentru exploatarea petroliera.

Aceste noi atacuri au avut loc in aceeasi zi in care Consiliul de Securitate al ONU a confirmat posibilitatea pentru puterile straine de a urmari piratii pe teritoriul somalez.

Piratii au atacat circa 100 de nave de la inceputul anului, in Golful Aden si Oceanul Indian. Cea mai spectaculoasa captura a acestora a fost petrolierul saudit Sirius Star, lung de 330 metri, care transporta 300.000 de tone de petrol.

Comunitatea internationala a consolidat puternic dispozitivul militar de lupta impotriva pirateriei in largul coastelor somaleze. Marea Britanie si Kenya au semnat un protocol de acord ce permite marinei britanice, in cazul arestarii unor pirati in largul coastelor somaleze, sa-i predea autoritatilor din Kenya pentru a fi judecati.

UE a lansat la 8 decembrie prima sa operatiune navala, a carei misiune este de a anihila piratii, care si-au extins raza de actiune in Oceanul Indian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.