Politia rutiera din Republica Moldova a "arestat" marti bradul de Craciun ce urma sa fie instalat de primaria Chisinaului in centrul orasului, scandal care se repeta pentru al doilea an la rand, din cauza divergentelor dintre primarul liberal Dorin Chirtoaca si Guvernul comunist.

Principalul motiv al divergentelor este data Craciunului, Partidul Comunistilor aflat la guvernare dorind sa incurajeze populatia sa il sarbatoreasca pe stil vechi, in 7 ianuarie, relateaza NewsIn.

Instaland bradul la timp pentru sarbatorirea Craciunului in 25 decembrie, primarul Dorin Chirtoaca s-ar fi solidarizat cu Mitropolia Basarabiei, care tine de Patriarhia Romana.

In urma cu un an, Guvernul moldovean controlat de Partidul Comunistilor a hotarat ca bradul de Craciun sa fie instalat in 30 ianuarie, pentru ca locuitorii Chisinaului sa fie descurajati sa sarbatoreasca Craciunul pe stil nou. Totusi, primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a dispus instalarea bradului in data de 9 decembrie. Insa peste noapte bradul a disparut din piata. Administratia capitalei a acuzat organele de politie pentru demontarea bradului, dar acestea au negat orice implicare. Ulterior, autoritatile locale au instalat bradul in fata Primariei, unde acesta a si ramas pe toata perioada sarbatorilor de iarna.

In acest an, primaria a anuntat inca de luni ca va instala bradul de Craciun in Piata Marii Adunari Nationale in data de 19 decembrie, dar Guvernul i-a luat-o inainte instalandu-si propriul pom in aceasta piata. Mai devreme, politia rutiera oprise masina care transporta spre Chisinau bradul promis de Primarie si il "arestase".

Potrivit unui comunicat de la primarie, masina care transporta bradul procurat de Primaria municipiului Chisinau a fost oprita de politia rutiera la iesirea din comuna Cojusna. Agentii de circulatie au solicitat contractul de achizitionare a bradului si actele soferului masinii, inclusiv foaia de parcurs si un aviz din partea Inspectoratului Ecologic de Stat. Desi responsabilii din cadrul Asociatiei de Gospodarire a Spatiilor Verzi sustin ca nu este necesar un aviz ecologic in acest caz, masina a fost blocata timp de mai bine de o ora, dupa care soferul a fost anuntat ca bradul este "arestat".

Primarul Dorin Chirtoaca a declarat ca pomul de Craciun a fost "arestat" la indicatia Guvernului. "Acesta institutie incearca pe toate caile posibile sa impiedice inaugurarea bradului primariei inaintea bradului Guvernului. Anul trecut bradul a fost furat, anul acesta arestat, probabil anul viitor va fi spanzurat", a declarat presei Dorin Chirtoaca.

Premierul moldovean Zinaida Greceanii a declarat ca problema bradului de Craciun este una neserioasa, care a fost artificial umflata de presa si nu intereseaza oamenii de rand. "Oamenii sunt interesati sa primeasca salariile si pensiile inainte de sarbatori, sa aiba caldura in case, si nu de cine si unde pune bradul", a spus Greceanii, la insistenta jurnalistilor, care au afirmat ca publicul este interesat de subiect.

"Chiar e neserios sa discutam noi povestea aceasta cu bradul. Chiar nu sunt alte probleme in Republica Moldova decat bradul? Cred ca am finalizat cu bradul - chiar mi-e incomod sa discut aceasta problema, nu prezinta interes. In anul trecut am mediatizat intens conflictul in jurul bradului si acum nu are rost sa facem 'Brad 2'", a spus Greceanii.

"Va fi un brad instalat in Piata Marii Adunari Nationale, un brad frumos, instalat si aprins la vreme", a declarat premierul moldovean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.