Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, a afirmat luni ca Statele Unite vor sa deschida baze militare in Uzbekistan si Kazahstan, transmite agentia Interfax.

"Statele Unite si-au extins bazele militare in toate regiunile din lume, inclusiv in Europa. Au deschis in Bulgaria, in Romania si, potrivit informatiilor noastre, intentioneaza sa infiinteze astfel de baze si in Kazahstan si Uzbekistan", a declarat Markov in timpul unei reuniuni la Academia de Stiinte Militare, potrivit NewsIn.

"In aceasta situatie, temerile Rusiei sunt de inteles, pentru ca la frontierele sale se afla unitati si echipamente ale avanposturilor NATO, care intr-un timp foarte scurt vor fi pregatite sa elanseze operatiuni militare", a declarat seful Statului Major.

"Presedintele american ales, Barack Obama, spune in declaratiile sale ca este necesara o consolidare a tuturor fortelor si mijloacelor pentru a controla reformele democratice in Rusia si China", a conchis Makarov.

Washingtonul a dat asigurari in repetate randuri, in ultimii ani, ca nu are intentia sa infiinteze baze militare in Uzbekistan si Kazahstan, doua foste republici sovietice din Asia Centrala.

Statele Unite au avut pana la sfarsitul anului 2005 o baza in Uzbekistan, pentru operatiunile militare din Afganistan. Totusi, Taskentul a ordonat, insa, inchiderea sa, dupa ce americanii au criticat inabusirea sangeroasa a unei revolte in orasul uzbec Andijan.

Washingtonul dispune in prezent de o baza militara in Kirgizstan, care sprijina logistic coalitia pentru combaterea talibanilor afgani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.