Pictura “A Sign from God’’ (“Un semn de la Dumnezeu”), semnata de pictorul iesean Dan Cumpata, in varsta de 49 de ani, stabilit in Statele Unite ale Americii, a intrat in colectia Muzeului de Arta de la Vatican.
Lucrarea a fost aleasa din mai multe picturi realizate de artisti contemporani, alegerea fiind facuta de insusi Papa Benedict al XVI-lea si de doi consilieri personali. Criticii afirma ca tabloul artistului iesean are ceva din misterul, rigoarea si expresivitatea operelor din perioada Renasterii, acesta fiind si principalul motiv pentru care a fost ales. Necunoscut in Romania si la Iasi, Dan Cumpata se poate mandri ca are o lucrare in unul dintre cele mai cunoscute muzee de arta din lume. Plecat in anul 1987 din Iasi, Cumpata s-a stabilit in orasul Hagerstown, statul american Maryland, unde si-a deschis un atelier. De peste Ocean, el inca mai spera sa deschida o expozitie personala in Romania, dupa ce a repurtat acest succes. Tatal sau, care a fost director la o intreprindere de comert ieseana, pe vremea comunistilor, a murit recent, iar cei doi frati si sora pictorului au plecat si ei din Romania, impreuna cu mama lor. Pretul platit de Vatican pentru tablou nu a fost facut public, dar lucrarile artistului de origine ieseana variaza intre 1.000 si 78.000 de dolari bucata, la cat este evaluata lucrarea “Vasul fantoma”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.