Jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofii in George W. Bush si-a pregatit de mult timp gestul si a profitat de faptul ca a fost trimis la conferinta de presa de catre postul de televiziune la care lucreaza pentru a-si pune in aplicare planul, au declarat luni colegii sai

Prin acest act, Muntazer al-Zaidi, in varsta de 29 de ani, care lucreaza la postul de televiziune irakian al-Bagdadia, a devenit o celebritate pentru miscarile radicale sunnite si siite. Spre exemplu, miscarea lui Moqtada al-Sadr il considera un erou, iar clerul sunnit musulman l-a calificat drept "simbolul rezistentei impotriva ocupatiei".

Potrivit colegilor sai, gestul jurnalistului a fost premeditat, insa el a actionat pe cont propriu.
"Muntazer ne-a avertizat inca din luna septembrie ca va arunca in Bush cu pantofii, in fata presei, daca va avea ocazia", a declarat unul dintre colegii jurnalistului din Bagdad. Sediul principal al postului de televiziune este la Cairo. "Cand a jurat ca va face acest lucru, am crezut ca este vorba de bravada", a adaugat colegul, sub acoperirea anonimatului.

"Muntazer uraste America", a spus, sub acoperirea anonimatului, un alt jurnalist angajat la acelasi post de televiziune. "Detesta soldatii americani. Il uraste pe Bush", a adaugat el.

Muntazer al-Zaidi a fost arestat duminica dupa ce a aruncat cu pantofii in George W. Bush, in timpul unei conferinte de presa, la Bagdad. O sursa din anturajul premierului Nuri al-Maliki a dezvaluit ca jurnalistul a fost arestat de autoritatile irakiene, fara sa dea insa alte detalii.

Postul al-Bagdadia a cerut intr-un comunicat eliberarea imediata a jurnalistului, "conform democratiei si libertatii de expresie pe care noul regim (irakian - n.red.) si autoritatile americane le-au promis poporului irakian".

Guvernul a condamnat, insa, "actul rusinos" si a cerut postului al-Bagdadia sa prezinte "scuze pentru aceasta fapta care afecteaza la reputatia jurnalistilor irakieni si a jurnalistilor in general".
Avocatul irakian Tareq Harb a explicat ca, "daca este acuzat de insultarea unui sef de stat strain aflat in vizita in Irak, (jurnalistul - n.red.) poate primi cel putin doi ani de inchisoare". "Dar daca este acuzat de tentativa de ucidere a unui sef de stat, risca cel putin 15 ani de inchisoare", a adaugat Harb.
Nascut in cartierul siit Kazamiyah din Bagdad, Muntazer al-Zaidi locuieste singur intr-un apartament cu doua camere in centrul istoric al capitalei irakiene. In biblioteca, jurnalistul are carti despre politica si religie in limbile araba si engleza si o fotografie a lui Che Guevara, potrivit unui jurnalist AFP care a vizitat luni locuinta lui Zaidi.

"Petrecea majoritatea timpului la postul Bagdadia, la care lucreaza de la infiintare, in 2005. Este o persoana mai degraba nervoasa si detesta orice tip de violenta si bombele", a spus fratele jurnalistului, Durgham, in varsta de 32 de ani.

"Asemenea intregii familii, detesta fortele de ocupatie si crede ca Bush a distrus Irakul si i-a omorat pe irakieni. Actiunea sa le reda demnitatea irakienilor", a adaugat el, subliniind ca gestul nu a fost indreptat impotriva premierului Nuri al-Maliki.

Matusa jurnalistului, Um Zaman, care locuieste in aceeasi cladire ca nepotul sau, a dezvaluit ca Zaidi "dorea de mult timp sa-l loveasca pe Bush cu pantofii, deci si-a implinit astfel visul".

Potrivit lui Durgham, fratele sau a fost retinut de catre americani la inceputul anului, dupa ce a fusese rapit din centrul Bagdadului in noiembrie 2007 de un grup de necunoscuti si detinut timp de o saptamana.

La Bagdad, in Najaf, orasul sfant al siitilor aflat la 160 de kilometri la sud de capitala, la Basra si in orasul sunnit Fallujah, sute de Irakieni au manifestat luni strigand: "Nu Americii", "Bush, vita, felicitari pentru pantof!". La Amman, un fost avocat al lui Saddam Hussein a anutat ca se pregateste sa-l apere pe jurnalist si a afirmat ca cel putin 200 de colegi de-ai lui si-au oferit gratuit serviciile.

Opiniile irakienilor cu privire la acest incident sunt impartite. Spre exemplu, Um Mina spune ca "jurnalistul nu este un erou". "Bush este dusmanul nostru. Dar cand inviti un dusman la tine, nu il tratezi in acest fel (...). Acest lucru nu ne convine. Poate distruge imaginea irakienilor", adauga tanara femeie, aflata la cumparaturi intr-un cartier comercial din Bagdad. "Jurnalistul a dat dovada de lipsa de respect fata de presedintele Bush si fata de premierul nostru Nuri al-Maliki", continua Um Mina.

"Este mai degraba amuzant", este de parere Hamza Mahdi, in varsta de 30 de ani. "Sincer, s-a intamplat ceva nou in Orientul Mijlociu", mai spune Mahdi, devenind serios. "De obicei, vedem astfel de lucruri in Europa, dar la noi este ceva nou", precizeaza vanzatorul irakian, inainte sa condamne gestul jurnalistului de la al-Bagdadia. "Nu-mi place Bush, dar nu sunt de acord cu acest gest, nu este unul civilizat. Jurnalistii se bat cu hartia si stiloul", conchide Hamza Mahdi. Colegul sau, Haidar, considera ca Mountazer al-Zaidi trebuie "pedepsit, condamnat". "Nu poate face asa ceva, contrazice traditiile noastre", continua irakianul.

Pe de alta parte, Oum Seif, o profesoara universtitara in varsta de 45 de ani spune: "Personal, eu il sustin, toata lumea ar trebui sa-l sustina". "Va amintiti ce ne-au facut americanii? Sau deja ati uitat?", intreaba Seif. "Potrivit traditiilor noastre, acest lucru este interzis. Dar trebuie sa fi suferit mult. Astfel s-a eliberat", explica profesoara. "Am fost atat de fericita! Fiul meu a vrut chiar sa traga cateva focuri de Kalasnikov in aer (...). Sigur ca nu este suficient pentru o razbunare. Am pierdut prea multi doctori, profesori, toate aceste violente", continua femeia.

Lava, o femeie kurda in varsta de 23 de ani, condamna gestul jusrnalistului irakian. "Il uram pe Bush, de acord, avem acest drept. Dar trebuie sa-l respectam, exista alte moduri in care sa-si exprime nemultumirea", continua tanara.

"Jurnalistii trebuie sa fie oameni buni si inteligenti", considera Youssef Mohammed. "Erau pantofi de proasta calitate, de aceea a renuntat la ei", spune, in gluma, vanzatorul la un magazin de incaltaminte.
Um Moustafa, in varsta de 42 de ani, sustine ca a plans cand a vazut incidentul. "Bush este in continuare o fiinta omeneasca, mi-a fost mila de el", recunoaste femeia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.