Premierul Muntenegrului Milo Djukanovici a prezentat oficial luni candidatura tarii sale pentru aderarea la blocul european sefului statului francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala a UE, transmite NewsIn

In timpul unei scurte ceremonii organizate la palatul Elysee din Paris, Djukanovici le-a inmanat actul presedintelui francez si comisarului european pentru extindere, finlandezul Olli Rehn.

"Este o zi importanta pentru Muntenegru (...), cel mai proaspat membru al ONU si al Consiliului Europei si cred ca este o zi importanta si pentru Balcani, pentru toate tarile candidate sau posibile candidate la UE", a declarat Djukanovici la sfarsitul ceremoniei si a unei scurte intalniri cu Sarkozy. "Este o zi importanta si pentru UE, deoarece confirma intentia sa de a uni continentul european", a continuat seful guvernului din Podgorita.

Djukanovici s-a declarat incantat ca a putut depune candidatura tarii sale "la numai un an de la semnarea Acordul de Stabilizare si Asociere (ASA - n.red.)" cu UE, prima etapa spre aderarea la blocul european.
Declarandu-se favorabila in principiu aderarii Muntenegrului, Franta a sublinia totusi in iulie ca actuala criza constitutionala a UE trebuie rezolvata inainte de o astfel de actiune.

Muntenegrul si-a dobandit independenta in 2006, in urma unui referendum pentru separarea de Serbia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.