Ali Qaissi, seful grupului "Societatea victimelor ocupatiei din Irak" cu sediul in Iordania, a spus ca aceste plangeri legate de tortura si abuzarea unor prizonieri irakieni au fost depuse la Curti federale in Virginia, Michigan, Maryland.

"Circa 30 de actiuni in justitie au fost deja acceptate", a declarat el. Celelalte sunt studiate. "Tortura face parte din sistem,. Responsabilii vor trebui pedepsiti, iar victimele despagubite", a spus el.
Qaissi a declarat ca a fost torturat de trupele americane din Irak cat a stat in detentie, sase luni.
Anul trecut, grupuri franceze pentru drepturile omului, ca si germane si americane, au intentat procese pentru tortura impotriva lui Rumslef, care, impreuna cu alti oficiali, a fost considerat responsabil pentru relele tratamente la care au fost supusi detinuti in inchisorile americane de catre un raport recent al Senatului american.

"Acordul lui Rumsfeld pentru recurgerea la tehnici de interogare agresive la Guantanamo a fost cauza directa a relelor tratamente la care au fost supusi detinutii si a influentat folosirea tehnicilor ce au dus la rele tratamente in Afganistan si Irak", potrivit raportului.