Jurnalistul irakian care a incercat sa-l loveasca pe George W. Bush cu pantofii, la Bagdad, a fost rapit in 2007 in centrul capitalei irakiene si tinut ostatic o saptamana, relateaza AFP

"Acest comportament trebuie considerat ca venind din proprie initiativa, nu este vorbva despre initiativa postului de televiziune", a asigurat un coleg al jurnalistului de la al-Bagdadia.

"Ne puteam astepta la un astfel de lucru din partea lui, pentru ca este un patriot pe toate chestiunile legate de Irak", a adaugat el.

Postul de televiziune, cu sediul la Cairo, "este independent, nu este legat de niciun partid politic", a asigurat jurnalistul.

Originar din orasul siit Nassiriyah, autorul atacului, in varsta de 28 de ani, locuieste cu fratii sau in centrul Bagdadului. In noiembrie 2007, el a fost rapit si tinut ostatic o saptamana. Postul de televitziune al-Bagdadia, infiintat in 2005, a cerut autoritatilor irakiene sa-l elibereze imediat pe jurnalist.

In cursul vizitei sale de adio, cu cinci saptamani inainte de retragere, presedintele american a fost tinta atacului unui corespondent de la o televiziune araba antiamericana. Acesta si-a scos pantofii si i-a aruncat spre Bush, pe care l-a numit "caine", in timp ce acesta avea o conferinta de presa cu premierul irakian Nuri al-Maliki.

In cultura araba, a fi calificat drept "caine" sau a fi lovit cu pantofii este insulta suprema. In 2003, imediat dupa intrarea trupelor americane, irakienii au lovit statuia lui Saddam Hussein cu pantofii.

Asezat pe al treilea rand, irakianul a strigat "Este un cadou din partea irakienilor. Este sarutul de adio, caine!". "Acesta este pentru vaduve, pentru orfani si pentru cei ucisi in Irak", a strigat jurnalistul, aruncand al doilea pantof.

Bush a reusit sa se fereasca, iar Maliki a intins mina, in timp ce jurnalistii irakieni isi imobilizau confratele. Agentii de securitate irakieni si americani au resit sa-l evacueze pe barbat, care striga "Sunteti responsabili pentru moartea a mii de irakieni!".

Bush a tratat incidentul cu umor, spunand: "Daca vreti lucruri exacte, iata: este vorba despre pantofi numarul 10". El a spus ca nu s-a simtit in pericol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.