Presedintele american George W. Bush a avut parte duminica de o ultima patanie in Irak, reusind cu greu sa scape fara a primi in plina figura o pereche de pantofi, aruncata de un jurnalist irakian tocmai cand spunea ca "victoria este aproape", gest ce constituie insulta suprema in cultura araba, relateaza AFP.

In cursul vizitei sale de adio, cu cinci saptamani inainte de retragere, presedintele american a fost tinta atacului unui corespondent de la o televiziune araba antiamericana. Acesta si-a scos pantofii si i-a aruncat spre Bush, pe care l-a numit "caine", in timp ce acesta avea o conferinta de presa cu premierul irakian Nuri al-Maliki.

In cultura araba, a fi calificat drept "caine" sau a fi lovit cu pantofii este insulta suprema. In 2003, imediat dupa intrarea trupelor americane, irakienii au lovit statuia lui Saddam Hussein cu pantofii.

Asezat pe al treiela rand, irakianul a strigat: "Este un cadou din partea irakienilor. Este sarutul de adio, caine!". "Acesta este pentru vaduve, pentru orfani si pentru cei ucisi in Irak", a strigat jurnalistul, aruncand al doilea pantof.

Bush a reusit sa se fereasca, iar Maliki a intins mina, in timp ce jurnalistii irakieni isi imobilizau confratele. Agentii de securitate irakieni si americani au resit sa-l evacueze pe barbat, care striga "Sunteti responsabili pentru moartea a mii de irakieni!".

Bush a tratat incidentul cu umor, spunand: "Daca vreti lucruri exacte, iata: este vorba despre pantofi numarul 10". El a spus ca nu s-a simtit in pericol.

In cursul vizitei Bush a prezentat un bilant destul de optimist. "Razboiul nu s-a incheiat, dar, prin incheierea de acorduri de securitate, prin curajul poporului si al soldatilor irakieni, al militarilor si al personalului civil american, suntem pe calea spre victorie", a spus el.

Bush a justificat din nou interventia militara. "Misiunea nu a fost usoara, dar era necesara pentru securitatea americana, pentru speranta irakienilor si pentru pace in lume", a mai declarat acesta.

Acordul bilateral irakiano-american, parafat de Bush, fixeaza cadrul retragerii totale a celor 146.000 de miltari americani din Irak pana la sfarsitul lui 2011.

Presedintele irakian Jalal Talabani si-a exprimat recunostinta fata de "acest mare prieten al poporului irakian", pentru ca a schimbat situatia dupa 24 de ani de dictatura. "Ne-a ajutat sa ne eliberam tara si sa vina acest moment in care ne bucuram de democratie, de drepturile omului si, treptat, de prosperitate", a spus Talabani.

Bush s-a dus si la Camp Victory, o baza militara de linga aeroport, pentru a se intalni cu militarii americani.

Bush s-a mai deplasat in Irak in noiembrie 2003, in iunie 2006 si in septembrie 2007, dar este prima data cand vine intr-o tara relativ pacificata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.