In cursul vizitei sale de adio, cu cinci saptamani inainte de retragere, presedintele american a fost tinta atacului unui corespondent de la o televiziune araba antiamericana. Acesta si-a scos pantofii si i-a aruncat spre Bush, pe care l-a numit "caine", in timp ce acesta avea o conferinta de presa cu premierul irakian Nuri al-Maliki.

In cultura araba, a fi calificat drept "caine" sau a fi lovit cu pantofii este insulta suprema. In 2003, imediat dupa intrarea trupelor americane, irakienii au lovit statuia lui Saddam Hussein cu pantofii.

Asezat pe al treiela rand, irakianul a strigat: "Este un cadou din partea irakienilor. Este sarutul de adio, caine!". "Acesta este pentru vaduve, pentru orfani si pentru cei ucisi in Irak", a strigat jurnalistul, aruncand al doilea pantof.

Bush a reusit sa se fereasca, iar Maliki a intins mina, in timp ce jurnalistii irakieni isi imobilizau confratele. Agentii de securitate irakieni si americani au resit sa-l evacueze pe barbat, care striga "Sunteti responsabili pentru moartea a mii de irakieni!".

Bush a tratat incidentul cu umor, spunand: "Daca vreti lucruri exacte, iata: este vorba despre pantofi numarul 10". El a spus ca nu s-a simtit in pericol.

In cursul vizitei Bush a prezentat un bilant destul de optimist. "Razboiul nu s-a incheiat, dar, prin incheierea de acorduri de securitate, prin curajul poporului si al soldatilor irakieni, al militarilor si al personalului civil american, suntem pe calea spre victorie", a spus el.

Bush a justificat din nou interventia militara. "Misiunea nu a fost usoara, dar era necesara pentru securitatea americana, pentru speranta irakienilor si pentru pace in lume", a mai declarat acesta.

Acordul bilateral irakiano-american, parafat de Bush, fixeaza cadrul retragerii totale a celor 146.000 de miltari americani din Irak pana la sfarsitul lui 2011.

Presedintele irakian Jalal Talabani si-a exprimat recunostinta fata de "acest mare prieten al poporului irakian", pentru ca a schimbat situatia dupa 24 de ani de dictatura. "Ne-a ajutat sa ne eliberam tara si sa vina acest moment in care ne bucuram de democratie, de drepturile omului si, treptat, de prosperitate", a spus Talabani.

Bush s-a dus si la Camp Victory, o baza militara de linga aeroport, pentru a se intalni cu militarii americani.

Bush s-a mai deplasat in Irak in noiembrie 2003, in iunie 2006 si in septembrie 2007, dar este prima data cand vine intr-o tara relativ pacificata.