Avioane de vanatoare indiene au patruns sambata in spatiul aerian al Pakistanului, afirma autoritatile de la Islamabad, in momentul in care premierul britanic Gordon Brown incerca duminica sa dezamorseze criza dintre cele doua mari puteri nucleare provocata de atentatele de la Bombay, relateaza NewsIN

India a negat ca ar fi patruns in spatiul aerian al tarii vecine, afirmand ca niciun avion al sau nu a survolat teritoriul pakistanez.

New Delhi afirma constant, dupa atentatele de la Bombay, ca cei 10 militanti islamisti care au ucis 163 de persoane la sfarsitul lunii noiembrie veneau din Pakistan si ca atacurile au fost planificate in aceasta tara. India cere tarii vecine, cu care are relatii dificile inca de la aparitia celor doua state in 1947, sa ii predea 40 de presupusi teroristi.

Islamabadul a inceput joi un val de arestari in mediile apropiate Lashkar-e-Tai"ba (LeT), gruparea islamista pakistaneza acuzata de India pentru atentate, care a exclus totusi in mai multe randuri in ultimele zile posibilitatea unui nou conflict cu tara vecina. India si Pakistanul au fost implicate in trei razboaie de la aparitia lor ca state.

Totusi, sambata, in doua randuri, aviatia militara pakistaneza a constrans un avion militar indian care ii survola teritoriul sa se retraga, a afirmat duminica ministrul informatiei, Sherry Rehman. Aparatul indian a survolat la mare altitudine partea din Kashmir administrata de Pakistan, regiune hymalayana disputata de cele doua tari, si orasul Lahore din est, afirma Islamabadul.

Gruparea LeT este foarte prezenta in Kahmir si autoritatile au inchis in ultimele zile, in special in apropiere de Lahore, taberele Jamaat-ud-Dawa, fundatie de binefacere despre care se crede ca este fatada publica pentru aceasta miscare armata interzisa in 2002.

"Am contactat aviatia indiana si ne-au raspuns ca au patruns din greseala in spatiul nostru. Nu dorim ca situatia sa se agraveze", a temperat Rehman duminica dimineata, inainte ca New Delhi sa nege categoric.

"Nu a existat nicio incalcare a spatiului aerian, asa cum ne acuza" Pakistanul, a declarat purtatorul de cuvant al aviatiei indiene, comandantul Mahesh Upasani.

"Un avion idnian a patruns in spatiul pakistanez de doua ori" si aviatia pakistaneza a fost nevoita sa il oblige sa se intoarca, declarase in cursul noptii omologul sau pakistanez, comandantul Humyun Viqar.
Dupa o scurta vizita surpriza in Afganistan sambata, premierul britanic Gordon Brown incerca duminica o naveta rapida intre cele doua capitale, pentru a calma tensiunile. Londra a cerut de mai multe ori in ultimul timp celor doua foste colonii ale sale, care au inceput in 2004 un laborios proces de pace concentrat pe problema Kashmirului, sa coopereze pentru a combate terorismul. Seful diplomatiei britanice David Miliband subliniase la inceputul lunii decembrie ca terorismul "constituie o amenintare pentru integritatea ambelor tari".

Pakistanul, unde al-Qaida si-a refacut fortele si a decretat jihad impotriva puterii, este teatrul unui val de atentate fara precedent, care s-au soldat cu aproape 1.500 de morti in 16 luni.

"Stim ca gruparea responsabila de atacurile de la Bombay este Lashkar-e-Tai"ba", a declarat Brown la New Delhi, inainte de a decola spre Islamabad, unde urma sa se intalneasca cu presedintele Asif Ali Zardari. "Ii voi explica temerile poporului indian dupa ceea ce s-a intamplat", a spus el.

La presiunile intense ale Washingtonului, care se teme ca o escalada militara intre cele doua tari va obliga Pakistanul sa dea mai putin atentie zonei sale de nord-vest unde armata combate talibanii pakistanezi si combatanti al-Qaida in apropierea frontierei afgane, Islamabadul a lansat joi o vasta operatiune impotriva Lashkar-e-Tai"ba si Jamaat-ud-Dawa. Serviciile de securitate au arestat zeci de membri ai acestei fundatii caritabile si i-au plasat pe liderii sai in arest la domiciliu.

Gestul a calmat tensiunile, dar India, care a calificat recent Pakistanul drept "epicentrul terorismului" islamist, cere mai mult. Islamabadul a anuntat deja ca nu va preda niciun cetatean pakistanez Indiei si ca, daca sunt vinovati, suspectii vor fi judecati in Pakistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.