Gordon Brown ar urma sa-l intalneasca sambata pe presedintele afgan Hamid Karzai.
Aceasta este prima etapa a unui turneu regional, in cadrul caruia Gordon Brown va merge sambata seara in India, unde va participa la o intalnire cu omologul sau Manmohan Singh.

Premierul britanic si-a inceput calatoria printr-o vizita la Camp Bastion, tabara soldatilor britanici din provincia Helmand, in sudul Afganistanului. Aici, el le-a adus un omagiu celor patru soldati omorati vineri in doua atentate comise in aceasta provincie. Cu aceste noi decese, numarul total al militarilor britanici ucisi in Afganistan de la inceputul anului 2001 a ajuns la 132.

"Este teribil sa vezi ca talibanii au folosit un baiat de 13 ani pentru a comite atentatul sinucigas", a declarat Brown, facand referire la unul dintre cele doua atacuri, soldat cu moartea a trei militari. "Simtim dezgust si oroare fata de astfel de tehnici folosite de talibani", a adaugat el si le-a dat asigurari soldatilor ca se afla in primia linie "pe frontul terorii", care porneste din muntii de la frontiera afgano-pakistaneza si se incheie pe strazile Marii Britanii.

Brown a mers apoi cu elicopterul la postul de observatie Roshan, din apropiere de Musa Qala, teatrul unde se desfasoara lupte grele, situat in apropierea locului unde au murit trei dintre cei patru soldati.

Potrivit unor oficiali, aceasta vizita este cea mai apropiata calatorie de o zona de conflict efectuata de un premier britanic, dupa cea realizata de Winston Churchill in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe de alta parte, inca 300 de soldati britanici au fost desfasurati din Cipru in Afganistan pentru a mentine securitatea in timpul campaniei electorale si a alegerilor prezidentiale, prevazute pentru anul 2009, au declarat surse militare si diplomatice sub acoperirea anonimatului.

Circa 8.700 de militari britanici, potrivit cifrelor furnizate de Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF), sunt desfasurati in Afganistan, in special in Helmand, provincie in care se concentreaza insurectia talibana si principalul centru de productie de opiu din tara.

Violentele insurgentilor afgani, printre care talibanii inlaturati de la putere la sfarsitul anului 2001 de o coalitie condusa de Statele Unite, s-au dublat in intensitate in ultimii doi ani, in pofida prezentei a aproape 70.000 de soldati din cele doua forte multinationale, una a NATO si cealalta sub comandament american (Operation Enduring Freedom).