Uniunea Europeana a amenintat din nou Elvetia ca va renunta la unele acorduri bilaterale, in cazul in care populatia va refuza la referendumul din februarie sa extinda libera circulatie pe piata muncii la cetatenii romani si bulgari.

"UE are 27 de membri, asa cum Elvetia are 26 de cantoane. Ce vrem sa spunem este ca nu e loc pentru speculatii sau amanari. In caz de respingere la referendum, primul pachet de acorduri bilaterale va fi anulat", a explicat ambasadorul UE in Elvetia, Michael Reiterer, intr-un interviu acordat cotidianului La Tribune de la Geneva. "Este de ajuns sa se inteleaga acest lucru: clauza ghilotinei va fi aplicata automat, la sase luni dupa ce Elvetia va informa UE despre respingerea prin referendum" a exinderii acordurilor cu UE de libera circulatie pe piata muncii la Romania si Bulgaria.

Elvetienii, care abia au intrat in spatiul Schnegen, in care controalele de identitate la frontiera sunt suspendate, trebuie sa se pronunte prin referendum in 8 februarie, cu privire la prelungirea acordurilor de libera circulatie pe piata muncii semnate in 2000 cu UE, cu ocazia extinderii lor la Bulgaria si Romania. In cazul unui rezultat negativ, UE a avertizat deja ca si aderarea Elvetiei la spatiul Schengen va fi pusa sub semnul intrebarii.

Bruxelles-ul intensifica presiunile asupra Bernei, in conditiile in care presedintele Confederatiei Pascal Couchepin, ministrul de finante Hans-Rudolf Merz si ministrul de justitie Eveline Widmer-Schlumpf sunt asteptati luni de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Baroso.

Ambasadorusl UE s-a declarat totusi optimist in ceea ce priveste rezultatul referendumului. Pana in prezent, elvetienii au validat intotdeauna cooperarea cu UE, primul lor partener economic.
Diplomatul european a refuzat sa comenteze revenirea, miercuri, a dreptei populiste, xenofobe si antieuropene in Gvern. In schimb, ambasadorul UE a reiterat ca temerea de un aflux de imigranti in urma deschiderii pietei muncii este nejustificata. "Este fals (...), companiile au avut mult de castigat" de pe urma acordurilor, a insistat el, adaugand ca pe timp de criza, numarul muncitorilor straini care vor veni va fi mult mai mic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.