Presedintele francez Nicolas Sarkozy a incheiat vineri, la Bruxelles, ultimul sau Consiliu european din cadrul mandatului presedintiei franceze a UE aparandu-si metoda energica de "schimbare", deseori contestata, si pledand pentru o Europa "ambitioasa", "politica" si "voluntarista", potrivit AFP.
"Ceea ce este foarte dificil cand esti presedintele Consiliului este sa asculti, sa conduci flexibil si in acelasi timp lucrurile sa nu fie lasate in deriva", a explicat Sarkozy, in fata presei. "Mie nu imi place sa termin la ora 4 dimineata epuizat pentru ca am purtat negocieri asupra a trei arahide", a spus el ironic.

"Cred ca atunci cand esti unul dintre cei 27 de presedinti si sefi de guvern din jurul mesei, se ia cuvantul o data pentru a spune ce ai de spus, nu esti obligat sa iei cuvantul de sase ori", a adaugat Nicolas Sarkozy.
Presedintele in exercitiu al UE si-a exprimat bucuria de a fi reusit sa schimbe totusi "obisnuintele", in special prin organizarea mai multor Consilii europene, care au ajuns de la doua la sase pe perioada presedintiei franceze a UE, din cauza crizei ruso-georgiene si a celei financiare. "Cred ca de acest lucru are nevoie Europa, de mari ambitii, de mai putin formalism, mai putin snobism in privinta procedurilor, insignelor, acreditarilor", a spus Sarkozy.

"Europa trebuie sa existe, Europa trebuie sa fie voluntarista, trebuie sa aiba ambitii, Europa trebuie sa inceteze sa fie naiva, Europa trebuie sa fie un proiect politic, Europa trebuie sa faca politica",
a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.