Tonul a urcat joi seara la o reuniune ministeriala in cerc restrans cu ocazia conferintei ONU pentru clima de la Poznan, relateaza AFP.
"Pachet de gunoaie", "indecenta" - acestea sunt doar cateva dintre cuvintele folosite de delegatiile chineza si saudita cu privire la o propunere poloneza. "Parteneriatul de solidaritate de la Poznan", a informat vineri secretarul de stat francez pentru ecologie, Nathalie Kosciusko-Morizet.

"S-au spus cuvinte ce nu ar fi trebuit rostite intr-o negociere internationala", a subliniat oficialul.
Reuniunea urmarea sa redacteze o forma pentru declaratia finala a presedintiei poloneze privitoare la o "viziune impartasita" in legatura cu viitorul climei, conform Foii de parcurs de la Bali, adoptata anul trecut. Insa "presedintia poloneza s-a prezentat cu un proiect politic de decizie" si nu cu o declaratie, a explicat ministrul.

Se incercau progrese in privinta punctelor tehnice, care faceau inca obiectul dezbaterilor.

Aceasta tactica a fost "primita deosebit de prost" de China, care l-a "insultat" pe ministrul polonez al mediului, presedintele conferintei. "Pachetul dumneavoastra este gol, este de fapt un pachet de gunoaie", i-a spus delegatul chinez. Cel al Arabiei Saudite a spus: "Intr-adevar, nu este un pachet cu trandafiri".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.