Statul american California a anuntat joi ca a adoptat un plan de reducere a emisiilor de gaze de sera cu 30% pana in 2020, conform obiectivelor definite de o lege aprobata in 2006 de guvernatorul Arnold Schwarzenegger, transmit AFP si Reuters.
California Air Resources Board (CARB), insarcinat prin aceasta lege sa defineasca masurile prin care se poate atinge obiectivul ambitios de a reveni la nivelul emisiilor din 1990, a decis punerea in aplicare a unui program de "limitare si tranzactionare" a emisiilor care "va acoperi 85% din emisiile statului", explica AFP.

Planul, care fusese publicat in iunie intr-o versiune preliminara, propune companiilor de electricitate sa isi acopere o treime din energia produsa din surse regenerabile, precum energia eoliana, solara sau geotermica. Planul cere, de asemenea, constructorilor de masini sa vanda vehicule mai putin poluante.
Amenajarea teritoriului este de asemenea abordata in acest plan, prevazand adaptarea infrastructurii la mersul pe jos in orase si conceperea unor trasee mai scurte. CARB cere de asemenea construirea unei retele de trenuri de mare viteza, care ar determina populatia sa isi foloseasca mai putin masinile.

Planul CARB, care va incepe sa fie aplicat din 2010, "constituie o foaie de parcurs pentru California catre o economie mai sigura si mai durabila", a afirmat directoarea agentiei, Mary Nichols. "Va atrage investitii in eficienta energetica pentru a economisi bani, in sursele regenerabile de energie pentru a pune capat dependentei noastre de petrolul strain si va lansa o noua generatie de locuri de munca verzi pentru sute de mii de californieni", a afirmat ea.

CARB afirma ca veniturile generate de aceste proiecte vor fi mai mari decat costurile, venitul anual pe cap de locuitori urmand sa creasca cu 200 de dolari pe an ca rezultat al schimbarilor din economie, iar PIB-ul Californiei cu sapte miliarde de dolari pe an, potrivit Reuters.

Planul suscita si critici, iar unii economisti afirma ca analiza CARB este plina de presupozitii pozitive si ignora potentialele probleme, adauga Reuters. Companiile din intregul stat, care are a opta economie a lumii, se tem de cresterea costurilor de productie, care le-ar putea fi fatala.

"Acest plan este un dezastru economic iminent. Pana acum, dezastrul a existat numai pe hartie", a comentat presedintele pentru probleme juridice al Camerei de Comert californiene, James Duran.
James Fine, economist la Fondul pentru protectia mediului, considera ca impactul pe care schimbarile majore in economia statului il vor avea peste zece ani este imposibil de estimat cu precizia cu care ar dori criticii planului de combatere a incalzirii climatice. Insa esential este faptul ca impactul economic va fi neglijabil, a spus el.

Fine si alti experti se asteapta ca planul californian sa determine masuri la nivel federal. Congresul nu a reusit sa adopte un plan de tranzactionare a emisiilor de dioxid de carbon, care se afla in centrul planului californian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.