Irakul va avea nevoie de prezenta soldatilor americani, care sa ajute la reconstruirea fortelor sale militare si dupa cei trei ani prevazuti pentru retragerea militarilor americani, a declarat joi un oficial irakian.
Purtatorul de cuvant al Guvernului irakian, Ali al-Dabbagh, a declarat ca ar putea fi nevoie de fortele americane timp de inca zece ani, insa a adaugat ca termenii unei eventuale prezente prelungite vor fi negociati de guvernele viitoare de la Bagdad si Washington, potrivit NewsIn.

Irakul si Statele Unite au negociat recent un acord privind statutul fortelor (SOFA), care prevede retragerea soldatilor americani din orasele irakiene pana la jumatatea anului 2009 si retragerea din tara pana la sfarsitul anului 2011. Acordul va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009, cand va expira mandatul ONU pentru fortele din Irak.

"Suntem constienti ca armata irakiana nu se va construi in urmatorii trei ani. Avem nevoie de mult mai multi ani. Poate chiar de zece", a declarat Dabbagh in timpul unei conferinte de presa la Pentagon.

Oficiali irakieni spusesera chiar inainte de incheierea acordului SOFA ca nu este exclus ca o prezenta mai indelungata a trupelor americane sa se dovedeasca necesara. Totusi, declaratiile lui Dabbagh au fost primele care au facut referire la acest lucru dupa anuntarea acordului.

Guvernul irakian a anuntat ca trupele sale vor fi pregatite sa preia controlul in zonele urbane pana in vara anului 2009. Totusi, unii oficiali americani considera ca Irakul va avea nevoie de mai multi ani pentru a-si dezvolta resursele logistice necesare pentru a sustine o forta moderna de lupta.

Marea Britanie, principalul partener al Statelor Unite in razboiul din Irak, va incepe retragerea celor 4.100 de soldati in luna martie, datorita unei imbunatatiri a securitatii in tara, a declarat miercuri ministrul britanic al apararii, John Hutton. In prezent, 149.000 de soldati americani sunt desfasurati in Irak, dintre care o mare parte se ocupa de antrenarea fortelor de securitate irakiene.

Purtatorul de cuvant al Guvernului irakian a mai declarat ca o decizie privind prelungirea prezentei trupelor americane nu va fi luata in perioada in care este in vigoare SOFA. "Va fi de datoria Guvernului din 2011 sa ia in considerare si sa negocieze cu americanii de cati soldati are nevoie Irakul", a adaugat purtatorul de cuvant. "Pana atunci, numarul militarilor necesari, tipul de cooperare si sprijin de care armata irakiana are nevoie sunt clare", a precizat Dabbagh.

Presedintele ales Barack Obama, al carui prim mandat va expira la 20 ianuarie 2013, a promis ca soldatii americani sa paraseasca Irakul in termen de 16 luni, dar a lasat deschisa posibilitatea ca o parte din forte sa ramana pentru a antrena armata irakiana si pentru a lupta impotriva insurgentilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.