Nu trece saptamana in care ziarele italiene sa nu publice ceva negativ la adresa Romaniei si astfel sa-i inrautateasca imaginea. De data asta, in Vincenta, patru romani sunt acuzati de tentativa de omor, dupa ce, in urma unei altercatii, un mecanic italian in varsta de 26 de ani a ajuns in coma la spital, noteaza presa din peninsula.

Intr-un din serile acestei saptamani, in orasul italian Vincenta, intre un grup de romani si unul de italieni s-a starnit galceava. Totul s-a petrecut in barul Spritz, al carui proprietar este un chinez, se pare, dupa ce un tanar din grupul italienilor a luat apararea unui pensionar care fusese “luat in vizor de romanii, aflati se pare sub influenta alcoolului”, noteaza ilgiornale.it. Publicatia totusi omite sa ‘mentioneze’ daca grupul de italieni, probabil oameni de rand (tanarul aflat in coma este mecanic si isi facea veacul prin barurile chinezilor – nu tocmai apreciate in peninsula), era sub influenta alcoolului sau nu.

Dupa ce bravii italieni l-au “scapat de la vanatai” pe “saracul pensionar”, a carui identitate nici macar nu o aflam, se pare ca ei au parasit barul – nu este mentionata ora – si au revenit pentru a bea o bere “cateva ore mai tarziu”, continua publicatia online din peninsula.

Nu suntem insa informati de ce s-a intamplat intre timp cu grupul celor patru romani, Marius Gindac (19 ani), Vasile Oancea (29 ani), Ion Firel Tudor (31 ani) si inca un connatioal, a carui identitate nu este mentionata. Relatarea evenimentelor este continuata de publicatia italiana, din momentul in care unul dintre romani revine in bar pentru “a-si lua lua revansa pentru ofensa de mai devreme” (n.r. luarea apararii pensionarului) si totul se continua in pumni in afara barului.

Desigur, romanii au fost cei care au lovit primii si au pornit “incaierarea”, aflam din declaratiile italienilor.

Tot ei, informeaza il giornale.it, sunt cei care l-au batut mar pe impaciuitorul Diego Scarabelli care se afla acum in coma, i-au rupt o mana unui al doilea italian si au ranit usor pe un al treilea. Dar despre connationalii nostri, publicatia italiana nu spune nimic, ei uita sa mentioneze daca romanii sunt raniti sau nu, insa subliniaza in mai multe randuri, ca acestia nu sunt la prima abatere.

Articolul continua cu alte doua declaratii, desigur ale italienilor, mama lui Scarabelli si Paolo Franco, senator care reprezinta Vincenta din partea partidului Liga Nordului. “Acesti romani daca savarsesc o asemnea fapta la ei acasa sunt aruncati imediat in inchisoare si nu mai ies, pentru ca legea e severa. La noi insa vor scapa cu mai putin”, e de parere Tiziana Scarabelli, mama tanarului mecanic aflat in coma.

“Suntem satui – striga Franco – ca barbarii sa ne aduca in tara violenta, devastarea si moartea: e timpul sa nu mai existe nici un fel de toleranta din partea nimanui. Sa afle acesti asasini ca Liga (n.r. partidul din care face parte senatorul) este pregatita de tot si nu se va lasa pana nu ii vom prinde unul cate unul si ii vom alunga la ei acasa”, a declarat publicatiei italiene, senatorul plin de dezgust, in urma celor intamplate, dar totusi atent sa-si faca mai cunoscut partidul.

Este trist intr-adevar ceea ce i s-a intamplat tanarului Scarabelli, ca dupa o altercatie sa ajunga in coma la spital, insa atitudinea autorului articolului, a mamei lui Scarabelli si a comentatorilor acestui articol din presa italiana ne da de gandit.

Cazuri precum Malait sau ‘umbrela’ sunt arhi-cunoscute in presa, s-a vorbit si scris foarte mult despre ele. Dar de ce sunt atat de mediatizate conflictele intre romani si italieni, iar cele dintre italienii de rand si Comorra (n.r. mafia italiana) sau dintre italieni si africani, albanezi sau oricare alta minoritate care locuieste in peninsula sunt atat de usor trecute cu vederea?

De ce sunt folositi mereu romanii ca tapi ispasitori pentru toate relele din peninsula si de ce este “biciuita” imaginea romanilor si a Romaniei, din dorinta de a scoate in evidenta un autor, o publicatie, un senator, un partid sau pentru a scapa de frustrarile de zi cu zi. Oare italienii au uitat de perioada inter si postbelica, cand in Elvetia, Franta sau SUA, conationali de-ai lor se confruntau cu in mod similar cu rasismul si xenofobia?!

Cei patru romani isi vor plati vina in fata justitiei, cum este si normal, trei dintre ei fiind cercetati in stare de arest, insa pentru stricarea imaginii Romaniei cine plateste?

Spune-ti parerea pe forum. Cine e de fapt de vina? Romanii, italienii, sau pur si simplu presa?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.