Politia judiciara belgiana a arestat joi dimineata 14 persoane suspectate de apartenenta la al-Qaida, printre care un barbat care parea pe punctul de a comite un atentat sinucigas, au anuntat Parchetul federal si seful politiei judiciare

"Nu stim unde urma sa fie comis atentatul sinucigas, este posibil sa fi fost vorba despre o operatiune in Pakistan sau Afganistan, dar nu putem exclude varianta sa fi fost vizate Belgia sau Europa", a spus procurorul federal Johan Delmulle, in conditiile in care un summit UE va incepe in aceasta seara la Bruxelles.

Potrivit unor informatii foarte recente venite de la anchetatori, suspectul "primise aprobarea pentru executarea unei operatiuni si nu urma sa revina, si-a luat la revedere de la rude, pentru ca dorea sa mearga in paradis linistit", a explicat procurorul.

"Aceste informatii, legate de faptul ca summitul european are loc in acest moment la Bruxelles, nu ne-au lasat alta optiune decat sa intervenim astazi", a spus Delmulle, care a precizat ca 242 politisti au participat la 16 perchezitii la Bruxelles si una la Liege.

Ancheta, descrisa drept "cea mai importanta" privitoare la terorism in Belgia, este legata de un grup islamist belgian ce a urmat antrenamente sau a participat la lupte in zona Afganistan-Pakistan, in legatura cu "persoane importante" din al-Qaida, potrivit Parchetului federal.

Deschisa din decembrie 2007, ea "a permis probabil evitarea executarii unui proiect de atentate la Bruxelles" la sfarsitul anului trecut, a explicat procurorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.