Secretarul american al apararii Robert Gates a promis joi, in timpul unei vizite surpriza in Afganistan, ca va trimite intre 7.000 si 8.000 de soldati in plus pana la vara, pentru a contracara insurectia talibanilor, din ce in ce mai activi, relateaza AFP.

Gates urmeaza sa intalneasca oficiali ai fortei internationale a NATO din Afganistan, unde insurectia islamistilor s-a intensificat pana in punctul in care Washingtonul a anuntat o revizuire a strategiei de razboi si trimiterea de noi trupe in zona.

"Vom incerca sa trimitem doua brigazi suplimentare in Afganistan pana la vara. Deocamdata nu stim de cat timp vom avea nevoie pentru a avea mai multi soldati", a declarat Gates in avion, inainte de a ateriza la Kandahar, principala baza militara occidentala din sudul Afganistanului.

Potrivit NewsIn, cele doua brigazi se adauga celei care va fi desfasurata in luna ianuarie in provinciile din jurul Kabulului. O brigada este formata din 3.500 pana la 4.000 de soldati.

Comandantul fortelor internationale din Afganistan, generalul american David McKiernan, a cerut ca patru brigazi si diverse elemente de sprijin sa fie trimise in zona, totalizand 20.000 de militari.

Totusi, Robert Gates a avertizat cu privire la trimiterea unui numar prea mare de militari intr-o tara care se confrunta cu razboaie civile si insurectii. "Istoria fortelor straine in Afganistan nu este pozitiva: ele au fost considerate de afgani drept ocupanti veniti pentru propriul interes", a declarat secretarul american al apararii. "Sovieticii nu au putut sa invinga in Afganistan cu 120.000 de oameni, in conditiile in care nu-si faceau griji in privinta pagubelor colaterale", a adaugat el.

"Punerea afganilor pe primul loc este un element cheie, dar trebuie sa si stabilim cand numarul soldatilor straini este prea mare pentru a fi eficient", a mai precizat Gates. El a subliniat si ca intelege necesitatea accelerarii procesului de formare a armatei afgane: "Este tara lor, lupta lor, viitorul lor".

Gates a criticat si modul in care lucreaza oficialii militari americani si cei afgani, care nu pun suficient accent, in opinia lui, pe cooperare. "Afganii sunt ingrijorati pentru ca noi le spunem ce intentionam sa facem, in loc sa le facem propuneri, sa le ascultam punctele de vedere si sa lucram cu ei. Trebuie sa fim mai sensibili din acest punct de vedere si sa ne schimbam obiceiurile pentru a stabili un adevarat parteneriat", a declarat Robert Gates.

Pana in prezent, razboiul din Irak a fost principalul impediment in calea desfasurarii de trupe suplimentare in Afganistan. Dar lucrurile se vor schimba, datorita consolidarii securitatii si a acordului semnat recent cu Bagdadul, care prevede retragerea trupelor americane din orasele irakiene pana in iunie si din Irak pana in 2011.

Luna iunie "va marca o modificare semnificativa a misiunii" din Irak, a subliniat Gates.

Fost director al CIA, numit in functia de secretar al apararii la sfarsitul anului 2006 de catre George W. Bush, Gates va fi pastrat in functie de presedintele ales Barack Obama. Acesta va fi investit oficial la 20 ianuarie.

Talibanii au lansat o insurectie sangeroasa dupa ce au fost indepartati de la putere, la sfarsitul anului 2001, de catre o coalitie internationala condusa de Statele Unite. Violentele au crescut semnificativ in intensitate in ultimii doi ani, in pofida prezentei a circa 70.000 de soldati, dintre care jumatate americani, in cadrul fortelor internationale de pe teren: una a NATO (ISAF), iar celalta sub comandament american (Operation Enduring Freedom).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.